\"Умни\" роботи скоро могат да откраднат и вашата работа

Kвалифицирани работни места ще започнат да изчезват заради възхода на изкуствения интелект, предупреждават експерти

\
4220 ~ 2 мин. четене

В близките 10 години роботите ще могат да извършват до 45% от производствените задачи, в сравнение с едва 10% към настоящия момент. Това се дължи на възхода на изкуствен интелект, а очакванията са броят на устройствата, свързани с интернет да достигнат около 50 милиарда до 2020 година.

Досега роботите заместваха предимно ръчен труд, извършващ рутинни и интензивни задачи. Но по-умни машини ще бъдат поставяни на по-квалифицирани професии, свързани с рискови ситуации.


Цените на роботизирани устройства падат, което ги прави по-привлекателни за работодателите. Разходите са намалели с 27% през последното десетилетие и се очаква да спаднат с още 22%. И тъй като са по-лесни за използване, с функции като машинно обучение, както и с команди за разпознаване на лица, те са все по-реална алтернатива на работни места, където хората работят с клиенти.


Държавите, които най-рано могат да си позволят новата технология, на практика ще си осигурят и по-ниски разходи за труд и дори по-висока производителност. Япония, начело в класацията, вече използва 1,520 робота в автомобилните си заводи спрямо 10,000 служители. За сравнение, едва 66 са работещите такива в света за същата позиция и при същото съотношение.


За последните две години Китай е бил най-големият купувач на умни устройства. Към сегашния момент, това се равнява на 25% от световното търсене. съобщават от CNN.

Като примери за най-застрашени работни места са посочени професии, свързани с физически труд, обработка на данни и административен персонал. Американската Банка от своя страна оценява, че с риск от 90 или повече процента биха могли да бъдат: екскурзоводи, хлебари, месари, застрахователни брокери, търговците на дребно, счетоводители и чиновници.


На другия край на спектъра са професии като лекари, психолози и духовници. Работни места, които се нуждаят от съчувствие, интуиция и много взаимодействие с хора е малко вероятно да бъдат застрашени от технологиите. Те включват здравни и социални работници, полицаи и детективи, учители, хора на изкуството и др.

Подкрепи Economic.bg