Унгария е желан инвеститор в България

Стокообменът между двете държави отчита ръст през 2015 г.

Унгария е желан инвеститор в България
164 ~ 2 мин. четене

Унгария е желан инвеститор в България и има нереализиран потенциал в тази посока, това коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Една от темите на разговра бе търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между двете страни. Премиерът отбеляза, че активизирането на икономическите контакти между България и Унгария е от взаимен интерес и добави, че стокообменът за първите девет месеца на 2015 година бележи ръст в сравнение с предходната 2014 година. Борисов изтъкна още, че.

Министър-председателят отбеляза работата на правителството за диверсификация в енергийната област. Борисов акцентира върху изграждането на интерконекторите, изтъкна и предложението за създаване на газов хъб. Премиерът приветства също така идеята за възстановяване на пряката въздушна линия София-Будапеща.

По отношение на миграционния натиск министър-председателят изтъкна значението на общите усилия за справяне с проблема в дух на взаимно разбирателство и споделена отговорност. По думите му усилията трябва да бъдат съсредоточени върху първопричините за миграция. Борисов подчерта сериозната работа по охрана на държавната ни граница, която е външна за Европейския съюз, и добави, че страната ни се отнася с изключителна отговорност към задълженията си като страна-член на ЕС.


България и Унгария ще създадат междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Това се договориха на среща днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, който е на посещение у нас. Двамата се ангажираха споразумението за създаване на комисията да бъде подписано по време на планирана визита на министър Лукарски в Будапеща през март тази година.

На срещата Министър Сиярто изрази задоволство от ръста на търговията между с двете страни, като отбеляза, че стокообменът надхвърля 1 млрд. евро. За първото деветмесечие на 2015 г. износът ни за Унгария се е увеличил с 19,5%, а вносът с 10,8%  спрямо същия период на 2014 г., като ръста на стокообмена е 13,1%. Унгария е един от водещите чуждестранни инвеститори в България.

Министър Лукарски изрази увереност, че търговията и инвестициите между двете страни ще продължават да растат, за което според него ще спомогне и създаването на смесената комисия за икономическо сътрудничество. Също така той приветства и намерението за откриване на редовна въздушна линия между София и Будапеща, което според него ще спомогне за търговско-икономическите ни контакти. 

Подкрепи Economic.bg