Упадъкът на Huawei: Или колко е дълга ръката на американската мощ

Случаят с технологичния гигант показа още, че врагът на Китай понякога е самият Китай

Упадъкът на Huawei: Или колко е дълга ръката на американската мощ

Снимка: БТА

18569 ~ 6 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Едно от най-ярките геополитически събития през последните години е тихият упадък на Huawei Technologies Co., пише Bloomberg в свой анализ. През 2019 г. китайският телекомуникационен гигант води в 5G доминацията, символизирайки очевидния възход на Пекин в технологичната надпревара. Днес обаче не мисли за надмощие, а за това как да оцелее.

Нашата цел е да оцелеем“, обяви неотдавна председателят на Huawei Ерик Сю.

През 2020 г. Huawei стана жертва на икономическата война между САЩ и Китай на фона на широко разпространеното мнение за връзки с Китайската комунистическа партия. Критиците нападнаха компанията, че оставя задни „вратички“ в оборудването си, през които Пекин да може да извършва различни видове шпионаж.

Днес перспективите пред гиганта се влошават, тъй като той вече изчерпва запасите си от актуални и жизненоважни компоненти. Междувременно вече няма достъп до основни американски технологии, което подкопа устоите му.

Врагът на Китай понякога е самият Китай

Упадъкът на един от китайските шампиони е пример как самата държава често се оказва най-лошият си враг. Според анализа на Bloomberg „нейната глобална категоричност кара съперниците да се умножават“.

Атаката срещу Huawei бе подета от Доналд Тръмп, но продължена и от опонента му Джо Байдън. Масирaните действия също така показват, че САЩ явно имат инструментите и стратегията да надвият Китай във високотехнологичната война.

Huawei се превърна в телекомуникационен гигант благодарение на уникалната комбинация от предимства. Компанията получи щедри държавни субсидии на обща стойност около 75 милиарда долара, което му позволи да разработи качествени продукти. Същевременно обаче подбива цените на конкурентите си.

За разлика от чуждестранните си конкуренти, Huawei имаше неограничен достъп до огромния вътрешен пазар на Китай, което позволи на компанията да работи в мащаб, който допълнително намали разходите. Гигантът бе подкрепен от властта, която погледна на 5G като на критично важна част от борбата за глобална власт.

До миналата година Huawei държеше около 31% от световния пазар на телекомуникационна инфраструктура и има повече договори за изграждане на 5G мрежи от всяка друга компания. Нещо повече, неговите клиенти не бяха само развиващите се страни, водени от ниските разходи – около половината от 91-те договора на компанията за 5G бяха в Европа, включително с близки на САЩ съюзници като Великобритания бяха избрали да включат оборудването на китайския играч в своите мрежи.

Повратна точка

Вашингтон отдавна алармира за опасността от кибершпионаж чрез оборудването на Huawei – нещо, за което компанията отрича, докато явни доказателства все няма. Администрацията на Доналд Тръмп обаче натисна газта и успя да убеди много от съюзниците си да изключат технологиите на компанията.

„Ако Huawei изгради световните 5G мрежи, опасяват се американски служители, Пекин може да се позове на националния си закон за разузнаването, за да поиска достъп до чувствителна информация, която тече през тях. Китай ще се възползва от огромен геополитически лост, подобно на Обединеното кралство, като доминира подводните комуникационни кабели в света в края на 19 и началото на 20 век. Визията на Пекин за бъдещето, в която напредналите технологии задвижват автократичния капитализъм, ще се доближи до реалността. И тъй като 5G мрежите разполагат с инфраструктура, която е скъпа и трудна за подмяна, страните, избрали Huawei сега, може да се наложи да разчитат на нейните ъпгрейди през следващите години“, се обяснява в анализа на Bloomberg.

Така се стигна до санкциите на Тръмп. От една страна, Huawei загуби достъпа си до ключови американски технологии, включително до операционната система Android или жизненоважните за смартфоните ѝ полупроводници. От друга, Вашингтон впрегна усилията си и убеди редица страни да забранят 5G оборудването на компанията. Първи откликнаха Австралия и Япония.

Междувременно действията на Пекин спрямо задържаните канадски граждани през 2018 г. и противоречивите действия по време на пандемията от COVID-19 отблъснаха някои от по-близки отношения с азиатската страна. Много европейски държави обърнаха гръб на Huawei, а лидери като Великобритания и Германия – макар да не забраниха оборудването ѝ – на практика го направиха неизползваемото чрез нормативни хватки.

САЩ са в добра позиция да се възползват от този удар, докато започнатото от Тръмп бе продължено от Байдън. Спонсорираната от Америка Clean Network, коалиция от държави, които се ангажира да изключи високорискови доставчици, събра повече привърженици през 2020 г., включително България.

Както чрез налагането на преки санкции, включително финансови, така и благодарение на несравнимото си геополитическо влияние САЩ малко по малко успяха да задушат Huawei. Страната например далеч не произвежда най-модерното оборудване за производство на чипове в света, прави го нидерландската ASML. Вашингтон обаче използва хитър лост, за да попречи на компанията да изнася компоненти за направата на чипове в Китай и да спре играчи като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company да продават най-добрите си продукти на Huawei.

Дори в силно глобализираните индустрии ръката на американската мощ е дълга.“

„Фактът, че основната технология се контролира от други хора“, призна президентът Си Дзинпин, допълвайки, че това „е нашата най-голяма скрита опасност“. И тук Байдън продължи, откъдето Тръмп спря, ограничавайки способността на Huawei да набира капитал в САЩ, засилвайки кампанията по още един начин.

Щетите са значителни. Ограниченията на САЩ създадоха нова несигурност по веригата на доставки на Huawei. Те също така повишиха вероятността скоро компанията да трябва да разчита на по-малко сложни полупроводници, които консумират повече енергия и в крайна сметка правят мрежите, които ги използват, по-скъпи за работа с течение на времето.

По този начин американските санкции дават на страните икономически мотив да избягват Huawei, в допълнение към дългогодишните опасения за сигурността“, се посочва в анализа.

Тези мерки печелят време за трети аспект на американската стратегия: многостранното разработване на алтернативи на Huawei, включително се предлага се подкрепа за страните, избиращи некитайски опции за своите 5G мрежи. Междувременно администрацията на Байдън залага на още нещо, наречено Open Radio Access Networks или O-RAN, в опит да разработи общи стандарти, които насърчават по-голяма съвместимост между различните видове телекомуникационно оборудване. На практика O-RAN позволява на различни компании да се включат и играят в една мрежа, което затруднява Huawei или друга фирма да доминира в глобалната телекомуникационна инфраструктура.

Загуба на инерция

Инициативата е в ранен етап на развитие, но също помага за забавянето на инерцията на Huawei. Ефектите от американската политика започват да се натрупват. Анализът показва, че към 2021 г. осем от 10-те най-големи икономики в света – държави, представляващи над 60% от световния пазар на клетъчно оборудване, както и почти всички членове на Европейския съюз, са забранили и силно ограничили Huawei в своите 5G мрежи.

Продажбите на мрежовото оборудване на компанията спаднаха с 14.2% между средата на 2020 г. и средата на 2021 г., а общите приходи с около 29%. Очакванията са, че затрудненията на Huawei може да се влошат. Една от причините е, че вероятно през идната година компанията ще приключи с най-модерните налични полупроводници и ще посегне към по-стари и по-малко ефективни такива.

Huawei може да е твърде важен за комунистическата партия, за да бъде оставен да се провали. Но глобалното му разширяване ще става все по-проблематично. Преди две години Huawei бе символ на глобалните технологични амбиции на Китай. Днес е пример за китайската уязвимост, както и маркер за това как Америка умело води технологичната студена война.

5G мрежата е класически пример за технология с предимство на първите. Компаниите, които изграждат и инсталират хардуера, на който се намират 5G мрежите, ще се радват на трайно влияние във въпросните страни. САЩ отвърнаха, макар и със закъснение, на доминацията на Китай в мрежите от следващо поколение. И сега едва ли пак ще се забави по отношение на другите сфери.

Все пак Пекин няма да се даде така лесно и вече крои планове в полупроводниковата надпревара. На хоризонта се задават и други битки. Китай дава заявка за контрол на световните данни чрез инвестиции в облачни изчисления, дейта центрове и оптични кабели. AI, биотехнологиите и квантовите изчисления също придобиват все по-голямо значение.

Подкрепи Economic.bg