Управителният съвет на КРИБ ще е с 4-годишен мандат

Запазва се изискването за два поредни мандата за членовете на УС

Управителният съвет на КРИБ ще е с 4-годишен мандат
1376 ~ 1 мин. четене
Мандатът на членовете на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се удължава от 2 на 4 години. Това решение бе взето по време на днешното Общо събрание, на което бяха приети изменения и допълнения в Устава на КРИБ.

Запазва се правилото членовете да не могат да имат повече от два поредни мандата. След сегашните промени обаче досегашните мандати се игнорират, което означава, че сегашният председател и сегашните членове на Управителния съвет могат да останат в управлението на бизнес организацията още 8 години, ако членовете на КРИБ гласуват за тях на следващите изборни заседания.

Сред мотивите за това решение е желанието на най-голямата бизнес организация в България да бъде в синхрон с европейските практики (двустранните камари в България), както и другите работодателски организации.

Друго решение, което бе прието с голямо мнозинство днес, е категоричното определяне на КРИБ като работодателска организация, според изискванията на последните промени в Кодекса на труда (чл.49, ал.1) в сила от 20 юли 2018 г. Досега организацията бе регистрирана като юридическо лице с нестопанска цел.

Подкрепи Economic.bg