Изоставаме с усвояването на еврофондовете

Незавършените проекти ще се финансират от държавния бюджет

Управляващите потвърдиха:

Изоставаме с усвояването на еврофондовете
220 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Управляващите официално потвърдиха, че по-малко от 10 месеца преди изтичането на стария програмен период, България изостава с усвояването на европейските фондове. Това става ясно от публикуваната справка за изпълнение на европейските програми на Единния информационен портал на ЕС за България, предаде БГНЕС.

В края на февруари се появиха информации, че нивото на усвояване на седемте оперативни програми от периода 2007-2013 г. е 77%. Вчера следобед информацията бе официално потвърдена от администрацията на МС.

Тази усвояемост включва и разплащанията, които са осигурени, както с европейско финансиране, но така също и със средствата от българския бюджет. Реално плащанията, които са само от бюджета на ЕС, са в размер на 65,45% по 7-те оперативни програми, което се равнява на малко над 4,3 млрд. евро.

Ето актуалните данни за извършените плащания от ЕК (само европейско финансиране) към 31.01.2015 г.:

ОП "Транспорт" - 1,185 млрд.евро - 73%

ОП "Околна среда" - 577 млн.евро - 40%

ОП "Регионално развитие" - 803 млн.евро - 59%

ОП "Конкурентоспособност" - 800 млн. евро - 81%

ОП "Техническа помощ" - 32 млн.евро - 66%

ОП "Развитие на човешките ресурси" - 857 млн.евро - 83%

ОП "Административен капацитет" - 112 млн. евро - 73%

По земеделските и рибарските фондове към 31.01.2015 г. от ЕК (само европейско финансиране) са превели на България 1,9 млрд. евро или 72,3% от бюджета.

Съгласно правилото N+2 в края на 2015 г., за да усвои 100% от европейските фондове, България трябва да е получила общо 9,3 млрд. евро (7-те ОП + земеделски и рибарски фондове) от Брюксел. Към 31.01.2015 г. са преведени 6,266 млрд. евро или през оставащите дни до края на годината трябва да се сертифицират разходи за още малко над 3 млрд. евро, които ЕС да ни признае и изплати.

100% усвояване на европейските фондове е повече от нереалистично, макар някои от програмите да успеят и да се доближат до реализиране на пълния бюджет. Преди по-малко от месец стана ясно, че страната ни се нарежда на 23-то място по темпове на усвояване на фондовете от 28-те страни-членки на ЕС.

От информацията, публикувана на eufunds.bg, става ясно още, че със средства от бюджета вече е покрито националното съфинансиране, което за целия програмен период възлиза на почти 2 млрд. евро. Управляващите са разплатили и авансово още близо 400 хил. евро, основно по ОП "Околна среда", по която плащанията от ЕС бяха "замразени" за една година, заради нарушения при обществените поръчки.

Данните за усвояването на еврофондовете, рисковете пред изпълнението на конкретните проекти, както и очакваните финансови корекции, които ЕК тепърва ще ни налага, заради нарушения, още отсега водят до извода, че за "успешното" приключване на стария програмен период, със сигурност ще са необходими още средства от държавния бюджет. Макар и неофициално, представители на управляващото в мнозинство в НС вече коментират, че част от парите, които България ще тегли като нов външен дълг през 2015 г., след полученото разрешение от парламента за заем в размер 16 млрд. лв., ще отидат именно за покриване на разходите по проекти, за които страната ще изгуби европейското финансиране заради изтичане на програмния период.

Темата ще бъде обект на дискусии, днес и утре, когато депутатите от Подкомисията за усвояване на европейските средства и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете на Парламента ще обсъждат Годишен доклад за напредъка по програмен период 2007-2013 г. и стартирането на новия 2014-2020 г.

Коментари: 0