Увеличените средства за НАТО не стигат на САЩ, заяви Тръмп

По думите на американския президент увеличеното финансиране е далеч от достатъчното

Увеличените средства за НАТО не стигат на САЩ, заяви Тръмп

Йенс Столтенберг (отляво) и Доналд Тръмп дадоха съвместна пресконференция преди днешната среща на НАТО в Брюксел

Снимка: БТА

456 ~ 1 мин. четене
Доналд Тръмп каза, че неговите усилия да накара останалите страни от НАТО да предоставят по-голямо финансиране за Алианса са успели, но все още парите не са достатъчно да компенсират тежестта върху американските данъкоплатци.

„През последната година бяха дадени около 40 млрд. долара повече от останалите държави в НАТО, но това е далеч от достатъчното”, каза американският президент пред репортери в Брюксел преди срещата на върха на Алианса, пише Reuters.

По думите на Тръмп страната му харчи прекалено много, а останалите държави не плащат достатъчно и „особено някои от тях”. „Това продължава от десетилетия и е непропорционално и несправедливо спрямо данъкоплатците в САЩ и ние ще върнем справедливостта. Искам да поздравя генералния секретар Йенс Столтенберг, той работи много усилено по този проблем”, каза още американският държавен глава.

Призивите от Вашингтон към останалите страни в НАТО да плащат повече средства на Алианса датират още от началото на 2017 г. През февруари миналата година американският министър на отбраната Джеймс Матис дори предупреди останалите държави, че страната му може „да промени ангажимента си” към Алианса, ако те не увеличат вноските си за общата отбрана.
Подкрепи Economic.bg