В Бургас ще открият интерактивен Музей на авиацията

Най-голямата атракция ще бъде стая – пилотска кабина с виртуални очила

В Бургас ще открият интерактивен Музей на авиацията
5018 ~ 1 мин. четене

Община Бургас прави интерактивен авиационен музей на открито край „Сарафово”. Според предварителните очаквания той ще заработи на 29 юни, когато се отбелязват 70 години Българска гражданска авиация, пише Kmeta.bg

Най-голямата атракция ще бъде стая – пилотска кабина с виртуални очила. Така всички посетители ще могат да за изпитат усещането какво е да управляваш самолет. За всички помещения е предвидено и интерактивно светлинно и звуково оформление.

Идеята е старите самолети край летището да се възстановят, външно и вътрешно, както и да се изгради нова алейна мрежа, за да се подобри достъпността до летателни машини. Според общината зоната ще бъде интересна както за местните жители, така и за туристите.

Собствеността върху старите самолети, които досега се водеха към Летище Пловдив, вече е прехвърлена на местната администрация и е започнала работа по освежаването им.

В музея ще се включат големи и малки граждански и военни самолети. Посетителите ще могат да влязат в пилотските кабини, пултовете за управление и салоните на пътническите модели. Информационни табели пък ще описват характеристиките на обектите и тяхната история. Също така ще се предлагат множество артикули свързани с авиацията.

Експозицията ще бъде в три основни направления – Гражданска, Селскостопанска и Военновъздушна авиация. Летателните апарати в авиомузея са АН-2P, АН-12BK, АН-14, АН-24В, МИ-2, МиГ-17, МиГ-21, L-29, ТУ-154. Около самолетите пък ще има кътове за почивка със свободен достъп до интернет и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Подкрепи Economic.bg