В Холандия правят селце с къщи, изградени на 3D принтер

В проекта вече са се записали над 20 души, желаещи да живеят там

В Холандия правят селце с къщи, изградени на 3D принтер
Да живеете в квартал и ли малко село с изцяло направени на 3D принтер жилища - това скоро ще бъде реалност в холандския град Айндховен.

Мястото се счита за първото в света с едноетажни тристайни къщи от бетон, направен на 3D печат и ще е готово да посрещне своите обитатели през 2019 г. Повече от 20 души вече са изявили желание да живеят там, след като холандската компания Van Wijnen анонсира проекта си, съобщава Си Ен Ен.

Той ще бъде първият от петте селища с 3D принтирани бетонни жилища, които ще бъдат построени в горски район край квартал Меерховен в Айндховен.

"Нуждаем се от техническа революция в строителството, за да отговорим на недостига на квалифицирани зидари в Холандия и по целия свят", каза за CNN Руди ван Гурп, управител на Van Wijnen. "Триизмерният печат прави нещата по-бързи, по-добри, по-евтини и по-устойчиви, като се използват по-малко материали, насърчават се творчеството и свободата в дизайна".

Работейки съвместно с Техническия университет на Айндховен, строителната фирма отпечатва специален вид бетон за външната и вътрешната стена на къщите, като добавя слой към слой.

Полагане на бетон се прави само там, където е необходимо, и така количеството цимент, което се използва, е значително по-ниско, което спомага за намаляване на разходите и на вредящите на околната среда емисии на въглероден двуокис. Ван Гурп оценява, че 3D отпечатаните стени на новите къщи ще са с дебелина 5 см, докато при конвенционалното строителство те ще са около 10-15 сантиметра.

Изграждането на слоеве не само увеличава здравината на стените и тяхната звукова и топлоизолация, но също така позволяват на подходящи места да бъдат поставени безжични сензори по време на строителството, според ван Гурп. Така "умни" жилищни характеристики, като например безжичното управление на температурата, осветлението и сигурността от приложение на смартфон, могат да бъдат по-ефективни и функционални, добавя той.

И докато първата къща е отпечатана от принтер в Айндховенския технологичен университет, останалите четири къщи, включени в проекта, ще бъдат изградени с помощта на принтер на място.
Къщите ще изглеждат като "случайно поставении блокове в зеления пейзаж" и техният необичаен дизайн "може да се реализира благодарение на една от ключовите характеристики на 3D печата: способността да се изгражда почти всяка форма", се казва в прессъобщение на компанията.

В момента разходите за научни изследвания и ограниченията на регулирането надвишават ползите от създаването на 3D къщи, но можем да очакваме масово производство на тези сгради през следващите няколко години, казва ван Гурп.

Къщите няма да се продават, а се отдават под наем от компанията за недвижими имоти Vesteda, след като са преминали необходимите тестове за безопасност.
Коментари: 0