В Италия ще се извисява паметник на български хан

Той ще се намира в италианския град Челе ди Булария

В Италия ще се извисява паметник на български хан
4634 ~ 2 мин. четене

Паметник на хан Алцек – брат на хан Аспарух, ще се извисява в италианския град с името Челе ди Булгария. Идеята е на родолюбиви млади българи, които събират средства, за да довършат статуята, която ще напомня за общитите корени на българския и италианския народ, пише Kmeta.bg.

Алцек е петият син на хан Кубрат и е живял в Гало МатезеСепиноБояно и Изерния в регион Молизе, Централна Италия. Идеята за създаване на негов паметник идва, след като екипът на "Трежър" – организация, която се занимава с исторически възстановки, се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за едно от своите изследователски пътувания в Челе ди Булгария.

Хората в провинцията знаят за връзката на Алцек с България и Италия, разказва организаторът на инициативата Ивелин Михайлов. Консултант на проекта в последствие става историкът Александър Въчков. “Какво е било ханското облекло, каква е била прическата, оръжията, по какъв начин са ги носили - той ни направи пълна възстановка на всеки един детайл”, обяснява Михайлов.

Дишко Дишков е скулпторът, който се е наел със задачата да увековечи образа на Алцек.

За довършване, транспорт и монтаж на скулптурата са нужни още 38 хил. лв., но екипът не се съмнява, че ще има родолюбиви българи, които ще се включат в инициативата: "Инициативи като тази – те събуждат нашия дух и нашата гордост. Карат хората, децата, млади и възрастни да се гордеят, да се борят, да имат обща идея”, вдъхновен е Михайлов. В знак на признателност към работата на екипа кметът на Челе ди Булгария, Джино Марота, ще преименува площад на името на Алцек. 

Теофан Изповедник съобщава, че след разпадането на Велика България, част от прабългарите, които били предвождани от най-малкия син на кан Кубрат — Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство. Павел Дякон отделя място в историята си за преселването на прабългарите в областта Беневентум: под предводителството на кан Алцек българите дошли в Италия при краля на лангобардите Гримуалд I (662-667), който прави Алцек гасталд, т.е. кралски чиновник, управляващ административен окръг.

Подкрепи Economic.bg