В Лондон проверяват законен ли е планът на Мей за митническия съюз

Ако Великобритания продължи да събира мита от името на ЕС, може да е в нарушение на международното право

В Лондон проверяват законен ли е планът на Мей за митническия съюз

Снимка: БТА

400 ~ 1 мин. четене

Депутатите в Лондон проверяват дали планът на Тереза Мей за търговия с ЕС след Brexit е законен според международното право. За това съобщи вицепремиерът Дейвид Лидингтън, пише The Independent.

Той призна също, че някои високопоставени министри са изразили „сериозна критика по техническите подробности” зад обмисляното от британския премиер т.нар. „митническо партньорство” с ЕС. По думите на Лидингтън ще отнеме около седмица подготовката за цялостно оценяване на плана за партньорство, както и какви биха последиците от пълно отцепване от митническия съюз на ЕС.

Британските медии по-рано писаха, че британският министър по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис също е предупредил Мей, че оставането на Великобритания в митническия съюз би могло да е незаконно. Ако страната остане във въпросния съюз, тя ще трябва да събира мита от името на ЕС, които да влизат в бюджета на Блока.

В писмото си до Мей Дейвис е написал, че ако британското правителството реши да продължи под някаква форма митническото си партньорство с ЕС, впоследствие може да е твърде късно да отмени решението си, ако изникнат правни пречки.

Коментари: 0