В първи клас: Колко струва подготовката?

Родителите се сблъскват с нелеката задача да осигурят всичко необходимо за учебния процес

В първи клас: Колко струва подготовката?

Снимка: Красимир Свраков

1196 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

В навечерието на всяка нова учебна година вълнението на първокласниците, родителите, учителите и на всички, свързани с образователния процес, е голямо. Въпреки поредната вълна на COVID-19 първият звънец ще удари на 15 септември и тази година. Но освен тревогата около пандемията и неяснотата дали обучението ще бъде присъствено или дистанционно, родителите се сблъскват и с нелеката задача да осигурят всичко необходимо за учебния процес.

Колко струва подготовката за един първокласник? Проверка на Economic.bg показа, че на родителите ще им бъде нужен бюджет от най-малко 150-200 лв. за учебни пособия. В сметката не са включени дрехите и обзавеждането за новата стая за първокласниците.

Повечето търговски вериги вече стартираха кампании, с които искат да улеснят родителите в трудния избор. Търговците се надпреварват да привличат клиенти с ниски цени и атрактивни продукти. Предимството на големите вериги е, че  на едно място родителите могат да открият всичко необходимо за ученика. Тетрадки в различни размери и формати, пособия за писане, удобни и модерни раници, пособия за бюро, 3D ученически несесери, двустранни флумастери, дигитален пад, магическа изтриваща химикалка и образователни игри за смятане са само част от богатия асортимент.

Цените са за всеки джоб – раниците започват от 24 до 250 лв., в зависимост от марката. Ученическите пособия, като пергел или сметало – 3 до 5 лв. Цената на светещ глобус е 40 лв. Дигитален пад за рисуване и писане е с цена 15 лв. По 2 лв. са двустранните флумастери. Малкият комплект цветни моливи може да бъде купен за 8 лв., а големият – за 15 лв., острилка – от 0.50 лв. до 2 – 3 лв. Комплект четки за рисуване и чашка за вода се търгуват между 3 и 5 лв.

Най-евтините тетрадки с широки и тесни редове се продават за 60 ст., а най-скъпите достигат 40 лв. Не забравяйте и подвързиите. Най-евтините струват 2 лв. за 10 бр., но се предлагат и цветни от 0.50 – 0.60 лв. до 1 лев бройката. В големите книжарници съветват да не се избързва с купуването на подвързии, а когато вече сте взели учебниците, за да знаете точно колко и какъв размер ви трябват.

Освен за тетрадки, тази година някои от родителите ще трябва да отделят средства за нов лаптоп, компютър или таблет. В търговските вериги вече са пуснати специални отстъпки за ученици и учители, започващи от 5 до 30%. Едно от водещите български издателства от 1 септември предлага промо комплект: раница, абонамент за образователна платформа за 12 месеца и свиреща бутилка за вода с Bluetooth тонколона. Цената на целия комплект е 99.99 лв. с включен ДДС.

Не забравяйте и букет за класния ръководител за първия учебен ден. Цената варира от порядъка на 10-30 лева.

Подкрепи Economic.bg