В топ 5 на най-продаваните смартфони има само две марки, Samsung го няма

Най-голям интерес е предизвикал юбилейният телефон на Apple iPhone X

В топ 5 на най-продаваните смартфони има само две марки, Samsung го няма

Снимка: Pexels

14225 ~ 2 мин. четене
Добрите новини за Apple продължават. След като преди броени дни зарадва инвеститорите със силни финансови резултати за първото тримесечие на 2018 г., сега стана ясно, че в топ 5 на най-продаваните смартфони първите четири места принадлежат именно на представители на iPhone. Най-голям интерес сред клиентите е предизвикал юбилейният телефон iPhone X, показват данните на Strategy Analytics. 

По-изненадващото е, че последното място от челната петорка не принадлежи на най-големия конкурент на американската компания – Samsung. Флагманът на корейския играч Galaxy S9 Plus се нарежда едва на шесто място по продажби. Все пак трябва да се отбележи, че моделът бе представен в края на февруари и не е имал достатъчно време да реализира големи продажби. 

За сравнение iPhone X бе представен през септември и влезе в продажба в края на октомври. Това на практика е неговото второ поредно тримесечие на пазара. 

Флагманите на двата водещи смартфон производителя Apple и Samsung по традиция се спрягат за основни опоненти за вниманието на потребителите. Уви, сега помежду им застава китайският играч Xiaomi, чийто модел Redmi 5A се нареди пред най-новия смартфон на корейския гигант. От бюджетният телефон са били доставени в 5.3 млн. бройки. 

От графиката по-долу става ясно, че след iPhone X, който е 4.6% пазарен дял, най-успешни по продажби в периода януари-март са iPhone 8 (3.6%), iPhone 8 Plus (2.4%), iPhone 7 (1.6%), Redmi 5A (1.6%).  Що се отнася до Galaxy S9 Plus, устройството е завоювало пазарен дял от 1.5%. Според анализаторите в Strategy Analytics успехът на iPhone X се дължи на комбинацията от добър дизайн, усъвършенствана камера, широкоприложими апликации и добро присъствие в търговската мрежа.

Докладът на аналитичната фирма идва в подкрепа на оптимизма на Apple покрай обявяването на финансовите резултати на компанията по-рано през седмицата. Тогава изпълнителният директор Тим Кук изтъкна, че iPhone X е бил предпочитаният модел на марката във всяка една седмица от изминалото тримесечие.

Все още обаче продължават да се чуват мнения, че Apple може да прекрати производството на своя флагман, за да извади след това обновена версия на устройството. Секторен анализатор коментира по-рано пред CNBC, че някои доставчици са подсказали за това.
Коментари: 0