В целия свят ще има безусловен базов доход до 2030-те, смята директор от Google

Той смята, че дотогава изкуственият интелект ще успее да премине Теста на Тюринг

В целия свят ще има безусловен базов доход до 2030-те, смята директор от Google

Снимка: Wikimedia

Става все по-ясно, че различните програми с изкуствен интелект ще заменят хората във все повече професии през идните години. Именно затова нарастващ брой политици, нетърговски организации и предприемачи от Силициевата долина започват да мислят как да се справят с една бъдеща ситуация, в която не всеки има (или пък се нуждае от) работа.

Основната идея е да се предоставя безусловен базов доход – на хората се дава редовна месечна сума, колкото да живеят, без те да са длъжни да правят нещо, за да я заслужат. Такива експерименти вече са започнали в градове в Европа, Африка и Северна Америка.

По време на една от конференциите TED, които са посветени на бъдещето и на проблемите, с които можем да се сблъскаме тогава, главният футурист и инженерен директор на Google Research Рей Курцвейл направи смела прогноза за бъдещето на „безплатните“ пари.

„В началото на 2030-те години ще имаме безусловен базов доход в развитите страни, а в края на 2030-те години и по целия свят“, каза той. „Ще можете да живеете добре с тези пари. Единствената грижа ще бъде смисъла и целта на живота“, добави Курцвейл.

Сроковете, представени от него, съвпадат и с прогнозите му кога изкуственият интелект ще може да премине Теста на Тюринг, който проверява дали даден компютър има разум в човешкия смисъл на думата. Когато това някога се случи, няма да бъде възможно да бъде направена разлика между машинния (или изкуствен) интелект и човешкия. В този момент професиите, които ще могат да се вършат единствено от хора, ще станат съвсем малко.

Коментари: 0