Екатерина Захариева: От няколко дни знаехме за подготвяния удар срещу Сирия

Българският външен министър заяви, че не очаква някакъв ответен военен удар от страна на Русия

Екатерина Захариева: От няколко дни знаехме за подготвяния удар срещу Сирия

Службите в България от няколко дни са били във връзка с тези от САЩ, Великобритания и Франция и са предполагали с голяма степен точно кога ще се случат бомбардировките срещу Сирия.

Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след срещата при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха също министърът на отбраната Красимир Каракачанов, вътрешният министър Валентин Радев и ръководителите на службите за сигурност за въздушна атака на САЩ, Великобритания и Франция.

„Не очаквам някакъв ответен военен удар от страна на Русия. Считаме, че това е еднократен военен удар, насочен срещу бази, свързани с предполагаемо производство на химическо оръжие. Ударът трябва да си остане еднократна военна акция“, каза още Захариева.

По думите ѝ употребата на химическо оръжие е военно престъпление и затова София разглежда еднократната военна операция от тази нощ като предупреждение към Дамаск да прекрати подобни незаконни действия.

„Същевременно изразяваме загриженост за възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни, особено сирийския режим, да преустановят всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право“, заяви още българският външен министър.

Коментари: 0