„Ваксината е нашето оръжие“

Бойко Борисов, министър-председател на България

„Ваксината е нашето оръжие“

Снимка: МС

Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

По отношение на ваксинацията министър-председателят изтъкна, че е важно процесът да върви максимално бързо. В момента България е на последно място по брой ваксинирани в  Европа, а и сред повечето държави по света.

Последните данни към 14 февруари показват, че една или две дози са получили едва 1.08% от населението. Преди няколко дни президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че очаква към септември да бъдат ваксинирани 70% от възрастното население в ЕС.

Politico изчисли, че с темповете, с които властите в България се справят с този процес, България ще постигне целите си през 2040 г.

Днес Единната информационна система показа, че общо поставените дози ваксини вчера са 68 броя.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обаче докладва по време на днешното заседание, че продължава регулярната доставка и разпределение на ваксините на територията на страната. „Само за последните 4 дни сме получили близо 60 000 дози, като до края на месец февруари очакваме още 240 000 дози. Имаме вече и прогноза от трите компании за доставките през месец март – очаква се те да бъдат над 500 000 дози, което до голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът по ваксинация и в следващите седмици да стане ясно кога ще стартира и четвърта фаза от процеса“, изтъкна Кирилов. Той обърна внимание, че има реален шанс до средата на годината да има 5 разрешени за употреба ваксини, на базата на което има прогнози и за възможния брой ваксинирани лица до средата на годината.

Коментари: 0