Jaguar Land Rover минава изцяло на ток до 2030 г.

Компанията обяви разработването на нова, изцяло електрифицирана платформа за новите си автомобили

Jaguar Land Rover минава изцяло на ток до 2030 г.

Снимка: Unsplash

432 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Продуктовата гама коли на Jaguar Land Rover ще бъде напълно електрическа до 2030 г. Производителят на автомобили се включва в глобалната надпревара за изработване на модели с нулеви емисии, за да изпревари разрастващите се ограничения за продажби на нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене. JLR, собственост на индийската Tata Motors, в понеделник обяви, че марката Jaguar ще поведе състезанието с напълно електрическа продуктова гама до 2025 г., изградена на нова електрическа платформа. Компанията ще стартира с шест напълно електрически модела през следващите 5 години, като първият ще е на пазара през 2024 г.

Производителят казва, че и след преминаването изцяло на ток, ще запази отворени и трите си британски завода.

Но Тиери Болоре, който пое поста на главен изпълнителен директор през септември, заяви, че заводът Castle Bromwich в централна Англия ще се фокусира върху „непроизводствени“ дейности в дългосрочен план. Той посочи и няколко детайла.

Електрификацията на технологиите и развитието на свързаните услуги за превозни средства ще струва около 2.5 млрд. паунда годишно.

Акциите на Tata Motors поскъпнаха с около 3% след оповестяването на новината.

Плановете идват, след като производителите на коли по света заложиха стратегии с които да постигнат заложените цели за намаляване на емисиите от въглероден диоксид в Европа и Китай. Голям брой държави обявиха забрани за новите продажби на превозни средства на изкопаеми горива. Във Великобритания тази мярка трябва да влезе в сила до 2030 г.

През ноември луксозната марка автомобили Bentley Motors, собственост на немския Volkswagen, заяви, че тяхната продуктова гама ще бъде напълно електрическа до 2030 г.

Миналият месец General Motors Co обяви, че възнамерява да има продуктова линия с нулеви емисии до 2035 г. Компанията поема по пътя на двуцифрена оперативна печалба и положителен приходи до 2025 г.

JLR възнамерява да постигне нетни нулеви емисии на въглерод по цялата си верига на доставки, продукти и операции до 2039 г.

Подкрепи Economic.bg