Безработицата в България официално мина 7%

За запазване и създаване на заетост са изплатени над 1 млрд. лева на бизнеса, обяви социалният министър

Безработицата в България официално мина 7%

Снимка: Красимир Свраков

2765 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Безработицата в България не спира да расте, въпреки че правителствените стимули продължават да функционират и ще функционират поне до септември. По данни на Агенцията по заетостта (АЗ) до края на месец януари 2021 г. делът на регистрираните в бюрата по труда е вече 7%, което е нарастване с 0.3 пр. пункта в сравнение с предходния месец. На годишна база пък се отчита  ръст от 0.7 пр. пункта.

Данните показват още, че през януари броят на започналите работа е 14 305, а останалите без препитание са 21 000 души. Така общият брой на безработните в страната, регистрирани в бюрата по труда, са 229 750 души. 

От други данни, на Националния статистически институт (НСИ), стана ясно, че ocтaнaлите бeз работа зapaди пpaвитeлcтвeнитe мepĸи cpeщy paзпpocтpaнeниeтo нa СОVІD-19 в пocлeднитe близo 12 мeceцa са 168 хил. души.

Статистиката на АЗ показва, че най-търсените служители през месец януари са оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт и др.

Междувременно по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет Деница Сачева заяви, че по мерките на Министерството на труда и социалната политика за запазване и създаване на заетост са разплатени над 1 млрд. лв. на бизнеса.

„По мярката „60/40“ продължаваме да изплащаме средства – платени вече са 831 милиона лева. В секторите, които са най-пострадали – хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм - са запазени 30 000 работни места, като до края на миналата седмица са изплатени 117 милиона лева“, посочи министър Сачева. Тя добави, че по мярката "75/0", която е предназначена за затворените бизнеси, са подадени 9384 заявления от работодатели за 47 945 работници и служители. По нея до момента са платени 20.2 млн. лв. за 43 215 души.

По мярката „Заетост за теб“, с която се разкриват нови работни места за безработни, са платени 10.3 млн. лева за 2587 работодатели и в момента са наети 10 692 безработни.

„А за всяко семейство, чиито децата учат дистанционно и е кандидатствало за помощ, средно сме отпуснали по 900 лева. До момента подадените заявления са 51 550, а изплатените средства са над 30 млн. лв. на 35 700 семейства“, каза още Сачева в отчета си. 

Припомняме, че миналата седмица тя обяви, че всички социално-икономически мерки, включително схемата „60/40“, ще действат до края на септември. По този начин правителството се надява да стабилизира както пазара на труда, така и икономиката на страната, защото очевидно сегашните мерки не са достатъчни.

Прогнозира се, че нивата на безработица ще спаднат в началото на месец март, когато се очаква ресторантите и питейните заведения да отворят врати отново. Премиерът Бойко Борисов даде това обещание през уикенда, когато беше на работно посещение в Исперих заявявайки, че „трябва да издържим 14 дни. На нас също ни липсват“.

А в отговор от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) обявиха, че ресторантите са в пълна готовност за отваряне и че това ще спаси голяма част от тях. Но също така заявиха, че правителствената линия за неспазване на обещания е напълно възможна да бъде продължена. Именно заради това са подготвени и за двата сценария.

Подкрепи Economic.bg