Външната търговия на Китай победи прогнозите

Анализаторите остават скептични заради действащите мерките срещу разпространяването на COVID-19, които саботират икономическото възстановяване

Външната търговия на Китай победи прогнозите

Снимка: Pixabay

1244 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Спадът във външната търговия на Китай намаля през март, след като фабриките възобновиха производството си. Въпреки това се очаква рязко свиване на доставките през следващото тримесечие заради масовите мерки за ограничаване на пандемията от коронавируса в глобален мащаб, имащи ефекта на спирачки пред икономическото възстановяване, пише Reuters.

Акциите в Азия скочиха след публикуването на данните за търговията на Китай през изминалия месец. Задграничните доставки през март са с 6.6% по-малко на годишна база, подобрявайки се обаче спрямо срива от 17.2% за периода януари-февруари. Икономистите очакваха спадът да е 14% спрямо същия месец миналата година. Междувременно вносът се е свил с 0.9% през март при прогнозите за 9.5% намаление.

Въпреки че данните за търговията не са толкова лоши, колкото се очакваше, анализаторите твърдят, че перспективите за износ и за цялостния растеж на втората по големина икономика в света остават мрачни. Причините за това са блокираните държави, фирмите, които преустановиха дейността си, безработните лица и прекъснатите вериги на доставки.

„Това че резултатите за търговията през март са по-добри от очакваното, не означава, че ни чака светло бъдеще“, казва Жанг Йи, основен икономист в Пекин за Zhonghai Shengrong. Според неговите прогнози БВП за първото тримесечие се е свил с 8%, което е първото тримесечие без ръст от поне 1992 г. Очакванията на анализаторите за този спад варират в широкия диапазон от 2% до 16%.

„Има голяма вероятност в бъдеще да отчетем спад и от 20% или повече. Трябва да мислим за въвеждането на повече кризисни политики, които да се борят с обществените проблеми, произтичащи от масовата безработица“, добави икономистът.

Благодарение на облекчените мерки за водния транспорт вносът надмина очакванията на анализаторите. Въпреки това страната остава силно зависим от доставчиците си – здравната криза в останалата част от света се влоши, което означава забавяне или дори пълно спиране на пратките, като не е изключено втора вълна на заразата да блокира пристанищата на търговските партньори и да доведе до нови прекъсвания на веригите в бъдеще.

„Вносът трябва да се поддържа растящ, защото вътрешното търсене ще нараства през следващите месеци“, казва Джулиан Еванс-Причард, старши икономист в същата компания. "Импортът на стоки, които впоследствие се изпраща на трети държави, ще намалее с една четвърт и това няма да се отрази благоприятно на възстановяването“, коментира експертът.

Подкрепи Economic.bg