Външните министри на ЕС ще обсъдят драмата с емигрантите

Италианският премиер Матео Ренци призова за обща европейска политика за емиграцията

Външните министри на ЕС ще обсъдят драмата с емигрантите
128 ~ 2 мин. четене

Външните министри на страните от Европейския съюз се събират в Люксембург за редовното си месечно заседание. Очаква се там да бъде обсъдена поредната трагедия в Средиземно море, при която отново загинаха стотици в опит да достигнат европейска територия.

Обстановката в Либия и възможностите за нормализирането й чрез политически диалог ще са една от основните теми на Съвета по външни работи. Първите дипломати ще обсъждат и събитията в Йемен, както и отношенията на ЕС с източните му партньори и със страните от Латинска Америка и Карибския басейн. България ще бъде представена от външния министър Даниел Митов.

Вчера италианският министър-председател Матео Ренци проведе извънредно съвещание на министерския съвет във връзка с трагедията с потъналия плавателен съд с бежанци на 120 морски мили от остров Лампедуза. На кораба с мигранти, потънал край брега на Либия, е имало 950 души, заяви оцелял от корабокрушението бежанец. На борда е имало близо 50 деца и 200 жени. Трафикантите заключили хората в трюмовете и им попречили да напуснат кораба, казва оцелелият бежанец. Засега, по данни на италианските власти, загиналите са 24, а 28 са спасени, предаде БНР.

На специална пресконференция Ренци изрично подчерта, че драмата се е разиграла при наличието на португалски търговски кораб притекъл се на помощ. При неговото наличие, вероятно бежанците се скупчват на едната страна на превозващия ги плавателен съд и предизвикват потъването му. 

Ренци обясни, че причината не е в хората, бягащи поради някаква причина към Европа, а в криминалните организации, занимаващи се с трафик на хора. Той подчерта, че проблемът трябва да бъде разрешен от неговия корен чрез добре организирана дейност от всички заинтересовани страни. Италия не може да бъде оставена сама в нейната борба за човешко достойнство, каза още Ренци и призова за извънреден Европейски съвет. Той призова лидерите от ЕС да проведат извънредна среща по въпросите на имиграцията през седмицата, които са особено актуални след последните инциденти в Средиземно море.

Ако в действителност се установи, че броят на загиналите при днешния инцидент бежанци е бил около 700 души, то това ще е най-голямата трагедия, разиграла се Средиземно море. В спасителните дейности участват 18 кораба (7 от тях - на италианските военноморски сили) и 2 хеликоптера. 

Статистиката сочи, че досега властите са задържали 937 нелегални превозвачи, а само за последната седмица Италия е подслонила 11 хил. бежанци. Подкрепи Economic.bg