Върховният съд разреши на Тръмп да финансира стената по границата с Мексико

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси критикува решението на съда

Върховният съд разреши на Тръмп да финансира стената по границата с Мексико

Снимка: БТА

856 ~ 1 мин. четене
Американският Върховен съд разреши на Доналд Тръмп да финансира построяването на стената по граница на САЩ с Мексико. Държавният глава може да използва 2.5 млрд. долара от бюджета на Пентагона, предава Reuters.

Построяването на стената беше едно от основните предизборни обещания на Тръмп. Демократическата партия е категорично против строежа по южната граница. Съоръжението ще бъде построено по границата на щатите Калифорния, Аризона и Ню Мексико.

В Twitter Тръмп написа: „Уау! Голяма победа относно стената. Върховният съд обърна съдебно разпореждане на по-нисшата инстанция и позволи строежа на стената по южната граница да продължи. Голяма победа за граничния контрол и правото!”

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси критикува решението на съда. Тя заяви, че така се позволява на Тръмп да открадне от военния бюджет, за да построи излишна и неефективна стена - решение което не успя да премине през Конгреса.

„Нашите бащи създадоха демокрация, управлявана от хората – не монархия”, допълни Пелоси.

По-рано тази година президентът поиска 6.7 млрд. долара за построяването на стената. Тогава той заяви, че е въпрос на национална сигурност. Реалната сума за построяването на цялата стена по 3200 км. граница на САЩ с Мексико минава 23 млрд. долара.
Подкрепи Economic.bg