Варуфакис възстановява Коминтерна

Новото движение „Демокрация в Европа 2025” ще се бори за демокрацията в Европа

Варуфакис възстановява Коминтерна
400 ~ 2 мин. четене

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис ще представи новото си радикално ляво политическо движение в Берлин следващия месец.

Целта на Движение „Демокрация в Европа 2025”, или DiEM25, ще бъде да се сложи край на „фрагментацията в Европа”, съобщават германските медии. То ще започне работата си на 9 февруари и ще бъде представено в берлински театър.

По думите на Варуфакис движението ще „обсъжда” как да демократизира ЕС и в началото ще бъде сдружение от активисти, докато не се стигне до консенсус за необходимите действия. Тогава този консенсус „трябва да намери своя израз във всяка една от държавите членки”.

„Точно каква електорална и организационна форма” ще има движението „ще се реши колективно” тепърва – „в някои държави може да има формата на чисто нови партии, а в други нашето движение може да създаде съюзи със съществуващи партии”, заявява той.

Според бившия финансов министър предимството на партията му се изразява в това, че тя ще се създаде първо на европейско ниво, а след това ще влезе в националните политически системи.

„То ще бъде базирано на радикален интернационализъм”, заявява Варуфакис.

Той обяви намеренията си да създаде европейско движение през последния месец и заяви, че иска да покаже на европейските гласоподаватели, че има алтернатива на връщането към националната държава и „недемократичните структури на днешните институции” на ЕС, пише в. „Дневник”.

Варуфакис подаде оставката си като финансов министър от правителството на СИРИЗА през юли, след като преговорите с партньорите на Гърция от еврозоната почти бяха блокирани, докато държавата стигна до фалит. Той също така напусна поста си и в парламента в Атина.

В интервю за El Diario, публикувано на блога на Варуфакис, бившият финансов министър заявява, че „Атинската пролет започна процес, който не може да бъде спрян и който може по уникален начин да постави предизвикателства пред масовия демократичен дефицит на Европа”.

На въпроса каква е програмата на движението му за 2016 г. Варуфакис отговаря: „2016 ще бъде годината, в която да пуснем корени във всеки малък и голям град, във всяка европейска държава. Това е наистина утопично начинание.”

Подкрепи Economic.bg