ООН призова за намаляване на напрежението между Саудитска Арабия и Иран

Дипломатическата криза в района се задълбочава

ООН призова за намаляване на напрежението между Саудитска Арабия и Иран
3896 ~ 1 мин. четене

Съветът за сигурност на ООН осъди нападението срещу посолството и консулството на Саудитска Арабия в Иран и призова властите на Ислямската република да се гарантира защитата на дипломатическите съоръженията и персонала в съответствие с международните задължения.

Членовете на Съвета за сигурност припомниха "основния принцип на неприкосновеността на дипломатическите и консулските сгради", както е заложено във Виенската конвенция от 1961 г. и 1963 г. "В тази връзка, членовете на Съвета за сигурност, изразяват дълбоката си загриженост относно такива атаки, призовавайки иранските власти да защитават дипломатическа и консулска собственост и персонал, както и да спазват международните си задължения в тази сфера", - се казва в документа.

Като се вземат предвид последиците от нападения срещу посолства и консулства, провокирани от изпълнението на влиятелния шиитски богослов в Саудитска Арабия, Съветът за сигурност на ООН призова двете страни "да се поддържа диалог и да се предприемат стъпки за намаляване на напрежението в региона."

В отговор на атентатите в Рияд обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Иран. Примерът на  Саудитска Арабия, последваха от Бахрейн и Судан, докато Обединените арабски емирства обявиха, че ще понижат дипломатическите си отношения с Иран.

Саудитска Арабия заяви, че нормализиране на отношенията ще бъде възможно след като Техеран престане "да се намесва във вътрешните работи" на региона. Въпреки това, те увериха, че дипломатическата криза няма да повлияе на желанието за Рияд да участва в мирните преговори в Сирия, в които също участва и Техеран. 

Подкрепи Economic.bg