Банките вдигат таксите за най-използваните услуги

Увеличават се цените за поддръжка на сметки, теглене на пари от терминал и други

Банките вдигат таксите за най-използваните услуги
3830 ~ 2 мин. четене

Някои от банките в България вече промениха или планират да увеличат някои от основните такси за услуги. Доходите от такси и комисионни заемат все по-голям дял в печалбата на трезорите у нас, тъй като през последните години кредитирането е замръзнало.

Финансовите институции променят тарифите си по няколко пъти годишно, като най-често повишават цените на услугите. Очаква се през 2016 г. тенденцията да се запази и печалбата от такси да порасне още, защото някои банки вече промениха своите официални тарифни условия в посока нагоре, предава в. "Сега".

Основните услуги, които ще повишат цените си са - поддръжката на разплащателни сметки, теглене на пари от ПОС терминал, обслужване на кредитна карта, генерирането на нов ПИН код за някои от картите, поддръжка на депозитни продукти, спестовна сметка и т.н.

Справка показва, че някои от банките у нас вече са завишили цените на тези услуги. А от февруари се очакват още увеличения.

Въпреки честите увеличения на таксите лихвите остават основният източник за печалба на банките. В последните години това се дължи най-вече на продължаващото спадане на лихвите по депозитите. Така по-бързо намаляващите лихви по влоговете изцяло компенсират загубите на трезорите от намалената цена на заемите. В сравнение с 6 години назад банките печелят двойно повече от бързия спад на лихвите по депозитите. От 2009 г. насам разликата между лихвите по кредитите и по депозитите - се е увеличила от 5.76 до 9.63 на сто, показват данни на финансовия анализатор на "Моите пари" Десислава Николова.

В средата на 2009 г. например лихвата по потребителските кредити е била средно 13.96%. Тогава обаче лихвените нива по депозитите са се движели средно около 8.20%. 6 години по-късно лихвите по заемите за потребление са паднали средно до едва 10.87%, докато тези по депозитите са се сринали до средно 1.2%.

За 11-те месеца на 2015 г. трезорите у нас отчитат печалба от общо 931 млн. лв. В края на ноември само приходите от такси и комисиони надхвърлят 933 милиона лева, като в сравнение с година по-рано са нараснали с над 9%. Приходите от лихви достигат 3.348 милиарда лева, но за година те са намалели с над 270.3 милиона лева. Причината за това са по-ниските лихвени нива по заемите.

В същото време заради рекордното намаление на лихвите по депозитите разходите за изплащане на лихви също намаляват. Докато в края на ноември 2014 г. тези разходи са били 1.263 милиарда лева, година по-късно те вече са се свили до 823.5 милиона лева.

Подкрепи Economic.bg