Вашият iPhone съхранява списък с всяко място, което посещавате

Ето как да изтриете историята и да изключите функцията завинаги

Вашият iPhone съхранява списък с всяко място, което посещавате
7556 ~ 2 мин. четене

Във вашия iPhone има вградена малко известна функция, която съхранява историята на всяко място - и колко пъти сте били там.

Този списък, наречен "Значителни местоположения" (Significant Locations) може да бъде намерен в настройките ви, но е доста трудно да се намери, независимо дали търсите целенасочено, или не.

Apple следи и съхранява къде сте били, колко често и кога. И не само тази информация, но дори още по-детайлна: вашият iPhone компилира спецификите на места около конкретен адрес и дори колко време е необходимо, за да стигнете дотам и с кой вид транспорт.

Според Apple, списъкът се запазва "за да научите повече за места, които са важни за вас." 

Освен това Apple не е сама в следенето на толкова подробно количество данни за местоположението - Google също чрез списъка „История на местоположенията“ (Location History), който се намира в профила ви в Google.

"Тези данни се криптират и съхраняват само на вашето устройство и няма да бъдат споделяни без вашето съгласие", казва Apple на своя уебсайт. "Те се използват, за да ви предоставят персонализирани услуги, като например прогнозирано маршрутизиране на трафика и да се създадат по-добри снимки".

Но ако вече не искате функцията „Значителни местоположения“ да бъде включена, ето как можете да изключите и изтриете историята от своя iPhone:

Първо отидете в приложението Настройки и намерете раздела „Поверителност“ (Privacy).

Кликнете върху първата опция "Услуги за местоположение" (Location Services).

Отдолу ще намерите списък на всяко приложение на вашия iPhone и вида на достъпа, който всеки има към данните за местоположението ви. Но пропуснете това ...

... и превъртете до дъното на страницата, където ще намерите "Системни услуги" (System Services).


Там ще намерите пълен списък на вградените услуги на Apple, на които сте предоставили достъп до данните за местоположението ви. Той може да бъде по-обширен, отколкото сте знаели. Някои от тези опции се нуждаят от вашето местоположение за ежедневна употреба, като например „Намиране на моя iPhone“ и споделяне на местоположението. Но в долната част на този списък има раздел, наречен "Значителни местоположения", който изисква достъп до паролата ви (или пръстовия отпечатък, или Face ID).

Ще намерите изчерпателна история за това къде е бил вашият iPhone.

Списъкът е сортиран по град - и под всеки, можете да намерите още по-конкретна информация: адресите на местата, които сте били; колко пъти сте били там; конкретните дати (и време!), в които сте били там, и колко време сте прекарали там. Това е огромен списък с данни.

Преди да изключите функцията, не забравяйте да изчистите историята, която е била запазена на телефона ви. Опцията "Изчистване на историята" (Clear History) е в края на списъка.

И накрая, можете да изключите списъка с функции, като изключите опцията в горната част на страницата. Apple все още може да има достъп до огромна част от вашите данни, но поне можете да се предпазите от съставянето на подробен списък на всички места, където някога сте били.
 

Коментари: 0