Васил Велев: Проведохме две безрезултатни срещи с енергийното министерство

Единствения начин за привличане на внимание към проблема с цената на тока е организирането на протест, категоричен е той

Васил Велев: Проведохме две безрезултатни срещи с енергийното министерство
1132 ~ 2 мин. четене

На така наречения „свободен пазар“ над 90% от електроенергията се продават от две централи - АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток 2”. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Заедно с него в студиото беше енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Те продават над 70% от количествата си на собствени платформи на нормални цени, нека така да ги наречем - малко над 60 лева за мегават, и малки количества - под 30%, на енергийната борса на цени с 22% по-високи - близо 80 лева, при непрозрачни условия, не предполагащи открита и честна конкуренция. За нас това е нагло манипулиране на пазара и спекулативно повишаване на цените като резултат“, каза Велев. Той добави, че вече са проведени две срещи по темата в Министерството на енергетиката, но те не са довели до резултат.

„За нас не остава друг начин да привлечем вниманието върху проблема освен на организирането на един голям, запомнящ се протест“, коментира още председателят на АИКБ.

Проф. Тасев напомни, че от 2007 г. насам протича либерализиране на енергийния пазар в България. „Ние се намираме на следващия етап от развитието на пазара и обяснението за тези дебаланси, които съществуват, е, че ние реално все още нямаме напълно либерализиран пазар“, обясни той.

Според него нашата енергетика в частта производство е „дебалансирана“ – от една страна има централи, които внасят в енергийния пазар електроенергия на ниска цена. От друга има преференциална енергетика, която е на много висока цена. „Разликата трябва да бъде покрита от т. нар. добавка „задължение към обществото“, която в бъдеще ще стане динамична и цялата енергия ще излезе на пазара“, заяви Тасев.

Коментари: 0