Василев: Проверките на големите фирми, а не на фризьорските салони пълнят хазната

Голяма част от обществения ресурс отива за хората с майбасите, коментира финансовият министър

Василев: Проверките на големите фирми, а не на фризьорските салони пълнят хазната

Снимка: Красимир Свраков

5240 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Бюджет 2021

Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни. Това посочи служебният финансов министър Асен Василев на въпрос как правителството очаква да събере с 1.6 млрд. лв. повече приходи от Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ спрямо предвиденото в държавния бюджет.

Пред БНТ Василев обясни, че големите приходи за хазната са там, където са големите компании с големи обороти. Той заяви, че неправилното разпределение на обществения ресурс в последните 15 години е довело до неравенството, което се е образувало между бедни и богати.

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година, където бе разкрито, че е харчено без контрол, процедури и търгове, а изпълнители на големи обществени поръчки са били „3-4-5 фирми, абонирани за огромни парични средства“.

Голяма част от обществения ресурс отива за хората с майбасите, вместо за хората, които използват метрото. Когато ресурсът се насочи към хората с майбасите, той не остава в България. Те си го взимат в кюлчета и пачки и отиват да си го харчат в Дубай. Това е доста пагубно за българската икономика", заяви Василев.

Относно предложението в актуализацията на бюджета да бъдат преизчислени пенсиите, финансовият министър припомни изказване на бившия премиер Бойко Борисов, който беше казал, че за да даде допълнително пари на пенсионерите, трябва да вземе от полицаите и учителите, които биха страдали при подобно развитие на обстоятелствата.

„В актуализацията на бюджета сме заложили и допълнителни пари за пенсии. Това показва, че трябва да се вземе пари от приятелите, с които играе, а не от полицаите и учителите. В този случай единствените, които страдат са тези, които са получавали милиарди“, добави Василев.

Подкрепи Economic.bg