Васил Щонов: Имаме готовност за газова криза

Имаме заредено газохранилище \"Чирен\", топлофикациите ще минат на мазут, успокои енергийният министър

Подземен газ и мазут

Васил Щонов: Имаме готовност за газова криза
152 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Има необходима организация за евентуална газова криза при намаляване на доставките на руски природен газ за България. Това отчете от парламентарната трибуна преди минути служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Според него налягането в газотранзитната система (ГТС) е намалено по технически причини, като поне „такова е обяснението - така ни казва руската страна“. „Дали е по технически причини както казват или по някакви политически е отделен въпрос“, коментира министърът.

ПО думите му от българската страна се следи налягането да е на ниво и в страните, през които се транзитира природният газ към България, като важното е то да не пада под 30 бара, като има случаи да е намалявано на 26 бара.„Тези недостигащи количества синьо гориво се компенсират частично от газохранилището „Чирен“, в което към настоящия момент имаме запаси от около 471 млн. куб м газ“, отчете Васил Щонов пред депутатите.

Доколкото е известно, максималният капацитет на ПГХ „Чирен“ е между 500 и 550 млн. кубика, като от там се нагнетява газ от 10 октомври, когато е намалено газоподаването от страна на „Газпром“. „Проблемът е, че от „Чирен“ не може да се теглят повече от 3-4 млн. кубика дневно и в момента компенсираме недостига с 1-2 млн. дневно оттам“, коментира още Щонов.

Според него при необходимост щели да се ограничат разходите за топлофикациите, при които 70% - 90% от себестойността на парното се образува от газа, на който работят.  По думите на министъра, при критично намаление на доставките на газ би се наложило „преминаването на топлофикациите на мазут (дружествата имат запаси за едва 5 дни), което е по-скъпо решение“. „Но при необходима организация, мисля, че ще се справим със ситуацията, без да допусне газова криза“, увери Васил Щонов. Помолени от председателя на Народното събрание Цецка Цачева да репликират енергийния министър, депутатите не пожелаха да задават допълнителни въпроси.

Както е известно, миналата седмица от украинския оператор на ГТС „УкрТрансГаз“ заявиха, че намаленото газоподаване е по вина на „Газпром“ и „Булгаргаз“, които изпращат различни заявки за транзит на количествата газ - руският монополист според компанията недоподава за европейските потребители като България.

Министър Щонов пък коментира преди дни за Economic, че намаленото газоподаване за топлофикациите било свързано не с техническите проблеми по транзита, а с неизплатените от тях милионни задължения за синьо гориво към държавната компания „Булгаргаз“. Като министърът подчерта, че на обществения доставчик на газ „дължат пари всички топлофикации“.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg