Банката на Ватикана дарява €3 млн. за борба с Ебола

Католическата църква основа фонд за превенция на опасния вирус

Банката на Ватикана дарява €3 млн. за борба с Ебола

Ватиканът всячески се опитва да се противопостави на разрастващата се епидемия от Ебола в Западна Африка. Поредните действия на католическата институция са свързани със създаването на паричен фонд, от който веднага ще бъдат преведени 3,55 млн. щатски долара на най-силно засегнатите страни, съобщава The hill.

Според информационен бюлетин, публикуван в сряда от името на Сикстинската капела тази финансова помощ ще бъде използвана за закупуване на защитно облекло за здравния персонал, превоз на болни пациенти и грижи за деца, останали сираци. Дарението трябва да подпомогне и обновяването на ключови сгради, които се използват за медицински цели.

 „Средствата ще подпомогнат църковно спонсорирани структури с цел да се увеличи помощта, която те предлагат на здравните институции, както и инициативи на Общността за спокойната грижа за пациентите.“, се казва още в бюлетина.

Съществена част от средствата са предназначени за пострадалите от Ебола семейства и за деца, които са останали без родителски грижи в резултат на вируса. Благодарение на дарението ще бъдат проведени и кампании за противодействие на разпространението на вируса, като средствата от фонда все още не са конкретно сегментирани.

Новините са много добри за жителите на Екваториална Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, където жертвите от коварната болест постоянно нарастват. Световната здравна организация съобщи във вторник, че 8220 души са починали от вируса тази година и 20 712 са били отвратени.

Новите случай на заразени граждани са намалели единствено в Либерия, където са съсредоточени усилията на правителството на САЩ срещу вируса. Американците са изградили редица лечебни заведения, които са построени със средства от държавния бюджет.

Редица знаменитости са се включили с финансова помощ, надявайки се да помогнат на бедстващите и да съдействат за превенцията на вируса. Фейсбук дори пусна бутон, наподобяващ популярния Like.

Коментари: 0