Въвеждането на еврото – стратегическа задача пред България

Банковата ни система е стабилна, депозитите растат

Въвеждането на еврото – стратегическа задача пред България

Стратегическа задача пред всички нас е въвеждането на еврото. Постигането ѝ изисква последователни политики за ефективна интеграция в европейското пространство на споделени ценности и общ пазар. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията за встъпване в длъжност на Елица Николова като член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ).

„Вярвам, че институциите ще отстояват интересите и мястото на страната ни и по отношение бъдещето на ЕС и еврозоната”, допълни той.  

Държавният глава заяви, че на фона на световната икономическа, финансова, дългова криза и рекордния брой кризи по света България стои добре благодарение на своето членство в ЕС и НАТО, балансираната и принципна външна политика, както и стабилната финансова система, в основата на която е консервативната политика и строгите банкови регулации на БНБ.


Централната банка е пример, че когато има стабилност и предвидимост, институциите могат да работят ефективно, ползват се с доверието на обществото и постигат значими и видими за всички резултати, посочи президентът.

Плевнелиев отбеляза, че БНБ е изправена пред сериозни и отговорни задачи - да бъде завършен прегледът на качеството на активите и стрес- тестовете на българските банки. 

Президентът посочи още, че през миналата година се наблюдават положителни тенденции в банковата ни система - тя е стабилна, отчита растеж на балансовите активи и на депозитите, както и подобрение на ликвидността и капиталовата позиция.

Елица Николова, която досега беше секретар на президента по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, влиза в УС на БНБ от квотата на държавния глава, на мястото на Стати Статев, чийто втори мандат изтече.

Коментари: 0