7 възможни сценария за края на Земята

Вижте катастрофите, които биха могли да унищожат планетата ни

7 възможни сценария за края на Земята
5528 ~ 4 мин. четене
Автор: Кезим Медев
Земята поддържа живота, само защото успява безупречно деликатно да балансира на фона на една доста непредсказуема и непроучена вселена. Близостта на планетата ни, на такава точност до слънцето, наличието на атмосфера, както и безброй други красиви съвпадения, позволяват не само живота да се развива, но и да процъфтява.

Факт е. Ние сме тук. Дишаме, мислим, съществуваме, стоим по кафетата, работим, плуваме или се разхождаме. Всичко това изглежда някак си като едно уникално чудно.

Но всички хубави неща рано или късно приключват.

Един ден просто ще се случи нещо, което няма да позволи на живота на Земята да продължи такъв, какъвто го познаваме. Животът на планета вероятно няма да спре още милиарди години, но имайки в предвид превратностите, които могат да се случат, всичко би могло да свърши още утре.

Сега ще ви представим начините, които учените определят като възможни за смъртта на Земята.


1. Изстиване на ядрото на планета

Земята е заобиколена от защитен магнитен щит, наречен магнитосфера. Полето се генерира от въртенето на Земята, което завихря дебела черупка от течно желязо и никел (външното ядро) около една плътна топка от метал (вътрешното ядро), създавайки гигантско електрическо динамо.

Магнитосферата отклонява вредните енергийните частици, които се излъчват от слънцето. Ако ядрото изстине, ще загубим нашата магнитосфера, а с това и нашата защита от слънчевите ветрове, които са способни да отвеят атмосферата ни в космоса.

Някога Марс е била богата с вода и гъста атмосфера, но един ден преди милиарди години претърпяла същата тази съдба, което я превърнало в безжизнената планета, която познаваме сега.

2. Умирането и разширяването на Слънцето

Слънцето е най-важната част от нашето съществуване. Но то е просто една звезда сред безброй много други, а ние добре знаем – звездите умират. Успокоителното е, че точно сега, Слънцето е по средата на живота си.  Все пак това няма да продължи вечно. След милиарди години, слънцето ще започне да умира.

Реакциите, които ще протекат на него, вероятно ще започнат да ни привличат към огненият гигант. Последствията са ясни – ще бъдем изпепелени.

Другият вариант е разширяването на Слънцето да изблъска Земята от орбитата. Така планетата ни ще умре като леден самотник, скитащ се из празнотата.

3. Сблъскване със „скитаща се“ планета

Говорейки точно за тези „скитащи се“ планети, е добре да отбележим, че космосът е пълен с тях. Много често те биват изритвани от слънчевите си системи, още при самото образуване.  Според последни симулации, в действителност, междузвездните планети може да са повече на брой от звездите в Млечния път.

Един от тези студени бродници, може просто да реши да ни нагости в Слънчевата система, поставяйки Земята в крайно неблагоприятна ситуация. Вариантите са просто самоубийственно да се блъсне в нас, разбивайки ни на прах, или да ни „изгони“ от Слънчевата система.

Това не би било нещо, непознато в историята на планетата ни. Преди около 4,5 млрд. години една малка планета се разбива в друга по-голяма в Слънчевата система и така се формира Земята и нейната луна.

4. Сблъскване с астероид

Скалите от космоса могат да бъде доста разрушителни – една голяма от тях вероятно е унищожила динозаврите. За унищожаването на цялата ни планета, обаче биха били нужни повече астероиди.

Това е напълно възможен сценарий. Земята е била силно бомбардиран от астероиди в далечното си минало. Въздействията от тези катастрофи са толкова мащабни, че океаните понякога били изпарявани.


В такъв момент едноклетъчния живот може да оцелее и то само най-топло-толерантни микроби. Днешните по-големи форми на живот почти сигурно няма да го направят. Температурите на въздуха може да достигнат повече от 900 градуса по Фаренхайт за период на няколко седмици, ако ние претърпим подобен кошмар.

5. Земята може да мине твърде близо до Черна дупка

Черни дупки… една доста мистериозна и страшна тема. Дори и самото им име е зловещо.

Ние не знам много за тях, но това което знаем е, че те са толкова гъсти и плътни, че дори и светлината не може да избяга отвъд хоризонта им.

Учените смятат, че черните дупки са там – разхождащи се из космоса. Не е далече от ума ни възможността, че един ден някоя от тях може да премине и през Слънчевата система. Ако светлината не може да избяга, то тогава за Земята е немислимо.

Има две хипотези за това какво може да се случи при срещата ни с Черна дупка очи в очи. Едната е, че попадайки в нея, атомите могат да се разтягат, докато не се разпаднат. Други физици смятат, че дупката ще ни прати право в края на Вселената, в един напълно различен свят.

Дори, ако Черната дупка не е в чак такава близост със Земята, тя може да премине достатъчно близо, за да предизвика земетресения и други разрушения, да ни „изрита“ от Слънчевата система, или да ни изблъска в Слънцето.

6. Заличаване на Земята от избухване на гама лъчи

Гама лъчи и GRB са едни от най-мощните явления във Вселената. Повечето от тях са резултат от масивни звезди колапси. Една къса струя може да излъчва повече енергия, отколкото нашето Слънце ще излъчи през своя живот.

Тази енергия има потенциал да унищожи озоновия слой, да залее Земята с опасни ултравиолетови лъчи и да предизвика бързо глобално охлаждане.

В действителност, именно GRB може да е причинило първото масово измиране преди 440 млн. години.

7. Краят на Вселената

Един от вариантите съществуването на Земята да спре, е да бъде унищожена цялата Вселена.

Идеята: Мистериозна сила, наречена тъмна енергия свива Вселената, с все по-бързи и по-бързи темпове. Ако това продължава да се ускорява, както изглежда в момента, може би след 22 млрд. години, силата, която държи атомите заедно, ще изчезне и цялата материя във Вселената ще се разтвори в радиация.
Коментари: 0