Възможно е НЗОК да спре заплащането за 90 медикамента

Пет от лекарствените продукти нямат аналог на българския пазар

Възможно е НЗОК да спре заплащането за 90 медикамента

Възможно е 90 лекарствени продукта, които в момента се заплащат по Здравната каса, да престанат да бъдат реимбурсирани. Те ще останат на българския пазар, но няма да се заплащат от здравния фонд и нуждаещите се пациенти ще трябва да ги плащат изцяло. Това стана ясно по вереме на форума „Устойчивост на здравната система - индивидуални и рамкови споразумения при реимбурсация на лекарствените продукти“.

Причината е, че за препаратите няма да бъдат договорени задължителни отстъпки към НЗОК от страна на фармацевтичните фирми.

През октомври компаниите трябва задължително да дават отстъпки на здравния фонд за медикаментите, тъй като в противен случай те остават без реимбурсация. Така препаратите стават неизгодни за предлагане на нашия пазар, фирмите ги изтеглят.

За пет от лекарствените продукти няма аналог и не са договорени отстъпки, каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми у нас.

След форума, заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков коментира, че въпросните медикаменти имат аналог и пациентите ще има достъп до тях. Според Пенков от реимбурсния списък биха отпаднали лекарства, които не успяват да докажат своята ефективност.

Коментари: 0