Възможно ли е акциите на Tesla да стигнат 2000 долара?

При добри стечения на обстоятелствата това е реална оценка, смятат анализатори

Възможно ли е акциите на Tesla да стигнат 2000 долара?

Снимка: БТА

Акциите на Tesla нараснаха с 26% от началото на тази седмица, а днес книжата вече се търгуват за 1 209 долара за брой. Компанията за електрически коли вече е най-скъпата автомобилна компания, а освен това стойността и е по-голяма от повечето фирми в индекса S&P 500.

Но един анализатор на Уолстрийт смята, че акциите на фирмата биха могли да нараснат с още 66% през следващите 12 месеца, за да достигнат 2000 долара. Досега книжата на Tesla са нараснали със 189% от началото на тази година, водени отчасти от по-широкото увеличение на технологичния сектор, пише CNN Business.

Анализаторът от Wedbush Дан Айвс написа в свой доклад по-рано тази седмица, че солидното търсене на Model 3 от страна на китайските потребители може да помогне за увеличаване на поръчките. Той нарече интереса в Китай „лъч от блестяща светлина за Tesla в тъмната глобална макро среда“.

Айвс отбеляза, че търсенето на по-новия SUV Model Y започва да нараства и в Китай. Поради тези причини той смята, че ръстът на азиатския пазар може да добави между 300 и 400 долара към цената на акциите на компанията.

Айвс обаче смята, че „реалната“ цена ще бъде 1250 долара. Прогнозираните 2000 долара са при силен бичи пазар. Т.е. всичко да върви както трябва за компанията на Илон Мъск.

При цена от 2000 долара на акция, Tesla би имала пазарна стойност от около 370 млрд. долара. Има само осем американски компании, които в момента струват повече - Apple, Microsoft, Amazon, собственикът на Google - Alphabet, Facebook, Berkshire Hathaway на Уорън Бафет, Visa и Johnson & Johnson.

Акциите на Tesla продължиха да се покачват благодарение на добрите продажби на моделите S и X, както и на по-достъпните Z и Y.

Но много други анализатори на Уолстрийт са скептично настроени към Tesla.

Според данни на Refinitiv само девет от 33-те анализатори, които следят Tesla, препоръчват да се купуват книжата на компанията. Единадесет са оценили Tesla като „задържане“, а останалите тринадесет препоръчват инвеститорите да продават. Средната цена за всички анализатори на Tesla е само 710.47 долара на акция.

Коментари: 0