Вебер иска ЕК да провери Volkswagen за избора на Турция за новия завод

Писмото е изпратено до Жан-Клод Юнкер и Маргарете Вестагер

Вебер иска ЕК да провери Volkswagen за избора на Турция за новия завод

Снимка: Twitter профил Манфред Вебер

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер е изпратил писмо до Европейската комисия, в което настоява тя да проучи подробно правилата и условията, при които е сключено споразумението между Volkswagen и Турция за изграждане на новия завод в Маниса.

От институцията отказаха коментар на този етап и заявиха лаконично, че ще отговорят в срок, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Писмото е изпратено до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер с копие до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В него Вебер подчертава, че сделката предизвиква особена загриженост за нарушаване на правилата на конкуренцията в ущърб на други страни членки, особено на България.

Припомняме, че страната ни се съревноваваше с Турция за локация за завода, но германският концерн предпочете съседната страна. Вече се появиха и други мнения,че страната ни е била ощетена заради ограниченията относно държавната помощ за компании, наложени от ЕС, към които на Турция не се налага да се придържа.

По-рано президентът Росен Плевнелиев заяви, че ЕК може да глоби Volkswagen заради избора на Турция, ако се докаже, че ползва неправомерно държавна помощ.

Коментари: 0