5 века сме „съжителствали” с османците

Ако учениците използват „иго” или „робство”, оценката им няма да бъде намалена

5 века сме „съжителствали” с османците
4235 ~ 1 мин. четене

Българите и османците „са съжителствали съвместно” по време на Османската империя. Това съобщиха експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) на пресконференция, представяща новите учебни програми по история.

Децата ще учат, че по време на това „съжителство” османците „са присъствали” на наша територия. Учениците трябва да дават примери за „съжителството между традициите на християни и мюсюлмани в този период в празници, обичаи, облекло, храна”. Тази интерпретация получи досегашното понятие „османско присъствие” по българските земи.

При темата за обществото и съвместния живот на българи и турци като ново понятие, което децата усвояват, е записано „толерантност”.

От МОН обясниха, че в редица предмети е застъпен патриотичен момент, а целта била да се превърнат знанията в умения. Така например, Ботев се среща в литературата за 5-ти клас. В 6-ти клас пък децата ще се запознаят с Вазов, Елин Пелин, Смирненски и Йовков.

На въпроса защо децата трябва да учат за този период като за „съвместно съжителство” експерти от МОН посочиха, че те наистина са „съжителствали на едно и също място” по това време. Стана ясно още, че ако на изпит ученик използва вместо „владичество” или „присъствие” думи като „иго” и „робство” няма да бъде с намалена оценка.

Според образователното ведомство учебните програми са фокусирани върху изграждането на нова философия. Чрез тях децата щели да се ориентират по-добре в заобикалящия ги свят.  Новите програми давали възможност за спираловидно надграждане на изучавания материал, обясниха от министерството.

Подкрепи Economic.bg