Шарм ел-Шейх: слабият сезон

В курорта 2/3 от туристите са британци и руснаци

Шарм ел-Шейх: слабият сезон
504 ~ 2 мин. четене

2,2 милиарда египетски лири на месец или 260 милиона евро – на тази сума Министерството на туризма на Египет изчисли очакваните икономически загуби в резултат на факта, че Обединеното кралство забрани полетите до Шарм ел-Шейх, и Русия - всички летища в страната.

Туризмът в Египет съставлява 11% от икономиката на страната и поне всяко десето работно место. От туризма не зависят само хотелите.

"Ситуацията е много лоша" - казва таксиметров шофьор в Шарм ел Шейх, цитиран от Euronews. „Колеги ми казват, че изкарват само по 25 лири (по-малко от 3 евро) на ден. Как да живееш с тези пари? Какво да правим сега? "

В Шарм ел-Шейх 2/3 от туристите са британци и руснаци. Тяхната спешна евакуация от местния туристически сектор на услугите доведе до състояние, близко до паника. Руснаците винаги са добре дошли в нашите курорти.

Собственик на магазин:

"Когато руснакът си тръгна, положението се влоши драстично. Британците по това време на годината са по-малко и от руснаците. А след катастрофата с руския самолет, нашата търговия е почти мъртва. "

Когато в Европа и Русия е есен или зима, и е студено, в Шарм ел-Шейх е почти разгара на сезона. Сега, хотелите са натоварени на 30-35%.

Управител на хотел:

"Икономическите последствия се усещат веднага. Този месец ние се подготвяхме за новия сезон, той трябваше да бъде добър, като очаквахме отлични числа, особено от Русия. Притокът на туристи тъкмо бе започнал да расте. Но след катастрофата в края на октомври броят на поръчките е спаднал драстично."

Всяка година един от всеки трима (по-точно, 35%) – от чуждестранните туристи идва в Египет от Русия, от началото на тази година, въпреки обезценяването на рублата, около 2 милиона руснаци бяха на почивка тук. Но сега руското правителство предупреди, че възстановяването на полети до Египет може да отнеме много месеци.

Подкрепи Economic.bg