Великобритания след Covid според Джонсън – един „нов Йерусалим“

Премиерът очерта визията си за страната през следващите 10 години

Великобритания след Covid според Джонсън – един „нов Йерусалим“

Снимка: БТА

5856 ~ 1 мин. четене

Британският премиер Борис Джонсън очерта визията си за развитие след Covid-19, като обеща да изгради по-добра държава през следващото десетилетие. Правейки препратка към времето след Втората световна война, той заяви, че иска да построи „нов Йерусалим“ – с възможности за всички, по-добри жилища и здравеопазване, предава BBC. Плановете си министър-председателят сподели в реч на конгреса на Консервативната партия.

По думите на Джонсън пандемията ще е „катализатор“ за значителни промени. Той каза, че иска страната отново да процъфтява, затова и се надява скоро да види гърба на коронавируса, който е причинил „ерозия на свободите“.

Дори и в най-мрачните моменти можем да видим светлото бъдеще напред. И можем да видим как да го изградим заедно“, коментира Борис Джонсън.

Той настоя, че Covid-19 не бива „да ни задържа или бави“. Според него страната ще е много по-различна от вида си преди кризата и обеща правителството да не се задоволява с „ремонтна дейност“ след пандемията.

Британският премиер увери, че Обединеното кралство ще се превърне в „световен лидер“ в зелената енергия. За целта ще бъдат инвестирани 160 млн. британски лири в пристанища и заводи за увеличаване на производството на електроенергия от офшорни вятърни централи. Премиерът заяви, че вятърната енергия може да генерира достатъчно електричество за захранване на всеки дом в Обединеното кралство до 2030 г.

Джонсън също така обеща да бъде оправена несправедливостта при финансирането на домовете за грижи, да се увеличи жилищното строителство, да се подобри достъпът до ипотечни кредити с ниски депозити, да се подобри индивидуалното обучение на изостаналите по време на пандемията ученици.

Той заяви, че пандемията е „принудила“ правителството да разшири значително ролята на държавата, но предупреди да не се прави „грешен икономически извод от тази криза“. По думите му консерваторите са увеличили спасителни средства и субсидиите за подпомагане на икономиката – нещо, което „противоречи на нашите инстинкти“, но „просто няма разумна алтернатива“.

Подкрепи Economic.bg