Великобритания иска експерти от частния сектор да преговарят с ЕС

Правителството не разполага с необходимите специалисти

Великобритания иска експерти от частния сектор да преговарят с ЕС

Британското правителство е поискало помощ от частния сектор за провеждането на преговорите с ЕС. Целта е големите компании във Великобритания да предоставят своите служители, които са в състояние да извършват сложни търговски преговори, пише The Financial Times.

Правителството води преговори с ред компании, в това число с EY и KPMG и консултантската фирма McKinsey, за подготовка за започване на преговорите с Европейския съюз.

Дейвид Камерън нарече предстоящите преговори „най-сериозната задача през последните десетилетия, стояща пред държавните чиновници”, отбелязва BBC.

Ние искаме в преговорите да участват най-талантливите и дори специалисти”, се казва в изявлението на правителството. Длъжни сме да задействаме не само чиновниците с необходимите умения и опит, но също така и хората от друга страна”.

Представители на фирмите вече са твърде заети да помагат на клиентите да се справят с последствията от Brexit. Малко от държавните служители са експерти в определени области на международните отношения. Великобритания не е сключвала търговско споразумение от 1973 г. насам, когато тя предаде тази функция на Европейския съюз.

Британското правителство смята, че в близко бъдеще ще трябват 700-750 опитни експерти, които да сключват споразумения с ЕС и други страни.

Вестникът цитира неназован опитен адвокат, според когото колегите му не искат да участват в този процес и наричат плановете на правителството да наеме професионалисти от частния сектор "празни мечти". "Секретарят на кабинета на министрите трябва да отвори очите си”, казва той. „Те ще преговарят с опитни хора от ЕС, които знаят всяка запетая на всички правила."

Коментари: 0