Великобритания изплаща дълга си от Първата световна война

Рекордно ниските лихви мотивират правителството да рефинансира заеми дори от 19-ти век

Великобритания изплаща дълга си от Първата световна война
Автор: Стилиян Гребеничарски

Великобритания ще изплати напълно всички свои дългове от времето на Първата световна война, пише Reuters. Правителството ще погаси емисия облигации, издадена преди повече от 80 години, за да рефинансира военните разходи в конфликта.

Финансовият министър обяви, че ще бъдат платени 1,9 млрд. паунда на 9 март следващата година. Облигацията е безсрочна, с 3,5% годишна лихва и емитирана през 1932 г. С нея тогава са рефинансирани дългове, натрупани до края на Първата световна война през 1918 г. Инструментът се възприема като екзотична част от съвременния финансов пазар. Той може да бъде погасен с тримесечно предизвестие.

Основният мотив на правителството са рекордно ниските нива, на които се финансира в момента. Те правят последните емисии дълг значително по-изгодни от вече съществуващите такива и с цел ограничаване на лихвените разходи, финансовото ведомство търси различни начини за рефинансиране.

Доходността по 30-годишните британски книжа се понижи в понеделник до безпрецедентните 2,639%. За сравнение доходността по Военния заем бе 3,7%.

От институцията заявиха, че предприемат стратегия за изплащане и на всички останали шест безсрочни публични задължения. Въпреки че стойността им е едва няколкостотин милиона паунда, някои от тях са емитирани още през 19 век.

През октомври бе обявено, че изплати дълг за 218 млн. паунда издаден през 1927 г. от тогавашния финансов министър Уинстън Чърчил.

Коментари: 0