Великобритания не е готова за Brexit

Високата цена за това ще бъде платена от бизнеса и потребителите

Великобритания не е готова за Brexit

Снимка: БТА

7078 ~ 2 мин. четене
Недостиг на храна. Големи сътресения в търговията. Най-малко 17 млрд. долара нови разходи за бизнеса. Общо казано – голям проблем за малките компании. Така изданието CNN Business обобщава потенциалните последици от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС без споразумение за бъдещите им отношения.

Въпросните последици са описани в анализ, публикуван от британското правителство, като заключението във въпросния документ е, че Островът далеч не е готов да напусне ЕС на 29 март без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“). До определената дата за Brexit остава по-малко от месец, а правителството на премиера Тереза Мей все още няма подкрепата на парламента по договореното с Брюксел споразумение за Brexit, което ще предпази търговските и политическите отношения между Великобритания и ЕС, докато не бъде договорено по-дългосрочно споразумение.

В своя анализ британското правителство признава, че е на път да довърши само две трети от „най-критичните“ си проекти по подготовката за Brexit. Много компании и граждани са по-малко подготвени за „твърд Brexit“ дори и от правителството. „Малко са признаците, че компаниите се подготвят за сценарий без споразумение, доказателствата сочат, че готовността на малките и средни предприятия е особено ниска“, гласи част от правителствения доклад.

Опасността Великобритания да се отцепи от ЕС без споразумение до известна степен се понижи вчера, след като Мей отвори възможността Brexit да се отложи, ако британските депутати отхвърлят повторно споразумението с Брюксел, което тя договори. Засега обаче излизането без споразумение не е напълно отхвърлено като възможност и правителственият анализ просто демонстрира каква ще бъде цената на тази стъпка.

Докладът описва последици като:
  • Недостиг на определени хранителни продукти, особено на пресни плодове и зеленчуци;
  • Скок в цените на други видове храни;
  • 17 млрд. долара нови административни разходи за компаниите;
  • Европейски мита в размер на около 70% върху британския износ на говеждото месо и около 45% върху експорта на агнешко месо от Великобритания;
  • Отпадане на споразуменията за свободна търговия с държави извън ЕС, сред които са Япония и Турция;
  • Загуба на пазарен достъп и нови търговски ограничения за британския сектор на услугите;
  • Понижен поток от стоки през английския проток край град Дувър.
Въпреки че от месец юни 2016 г., когато беше проведен референдумът за Brexit във Великобритания, досега различни бизнес организации призоваваха политиците в Лондон да им дадат повече яснота относно условията на „развода“ с ЕС и бъдещите търговски отношения с Блока, повече яснота и до днес няма. Тъй като компаниите се убедиха, че прозрачността няма да се увеличи, техните усилия вече са съсредоточени върху предотвратяване на „твърд Brexit” на всяка цена.
Подкрепи Economic.bg