Венеция одобри входните такси за туристите

Засега не е ясно кога ще започне да действа новата схема за плащане

Венеция одобри входните такси за туристите

Снимка: БТА

Общинският съвет на Венеция одобри въвеждането на входна такса за туристите, искащи да посетят популярния град лагуна, пише traveller.com. Засега не е ясно кога точно ще започнат да действат новите такси. Първоначалните планове бяха от 1 май да се събира такса от 3 евро, а от 2020 г. тя да скочи на 6 евро, а в пика на сезона да бъде дори 10 евро.

Масовият туризъм отдавна е проблем жителите и местната власт във Венеция, въпреки че това е основен източник на доходи за града. Огромният брой на посетителите е причината, според местните хора, градът да е пренаселен, а цените на жилищата да са космически.

През 2016 г. организацията за запазване на културното наследство Italia Nostra изчисли, че 30 млн. души ежегодно посещават града, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Всекидневно 82 хил. туристи преминават през улиците и каналите на Венеция.

Според приетата от Общинския съвет схема посетителите, пребиваващи в хостели, ще бъдат освободени от плащането. Гостите на хотели вече трябва да заплащат местна такса за престоя си.

„Не се интересуваме от парите“, каза кметът Луиджи Бругнаро, като според него целта е със събраните средства да се плаща за поддръжката и чистотата в историческия град.
Коментари: 0