Великобритания отпуска до 1 млрд. лири за подготовка на твърд Brexit

Британското правителство не очаква ЕС да сключи ново споразумение

Великобритания отпуска до 1 млрд. лири за подготовка на твърд Brexit

Снимка: БТА

7064 ~ 1 мин. четене
Британският министър на финансите Саджид Джавид планира да обяви отпускането на около 1 млрд. лири за финансирането на подготовката на излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение, съобщават британски медии. 

Предвижда се средствата да бъдат изразходвани за голяма информационна кампания, нова инфраструктура около пристанищата, както и за откриването на 500 нови работни места в Гранична полиция.

Правителството на Великобритания не очаква ЕС да сключи ново споразумение за Brexit, заяви Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката за напускането на Обединено кралство без сделка. "Ще напуснем ЕС на 31 октомври, без повече отлагане. Брекзитът се случва", коментира той.

Междувременно министрите на Шотландия и Уелс - Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд предупредиха новоизбраният премиер Борис Джонсън, че излизане без сделка би имало катастрофално въздействие върху двата британски района и призоваха за втори референдум за Brexit.

Стърджън предупреди, че ако Великобритания напусне ЕС, не изключва възможността до две години да свика референдум за независимост на Шотландия. 
Подкрепи Economic.bg