Великобритания ще изплаща дълг от 18-и век

Той е поет след фалита на Компанията на южните морета

Великобритания ще изплаща дълг от 18-и век

Великобританското правителство планира да върне държавни дългове, натрупали се от 18-и век и през Първата световна война, пише "Ню Йорк Таймс".

Лондон смята да изплати дългове, поети през 1720 г., когато заради спекулации банкрутира търговската Компания на южните морета, а хиляди британски поданици, които вложили пари в нея, загубили състоянието си. В страната избухнала финансова криза и правителството се принудило да сключи международни заеми.

Министърът на финансите Джордж Озбърн уточни, че през 2015 правителството ще се разплати най-напред за дълговете от времето на Първата световна война, а след това за финансовата помощ, оказана през 18-и и 19-и век.

Сумата на историческия дълг на Великобритания възлиза на 2,5 милиарда британски лири, а общият държавен дълг на страната – 1,4 трилиона лири.

Преди известно време британското правителство съобщи, че ще погаси част от дълга по облигации, пуснати през 1927 г. от Уинстън Чърчил, заемащ по онова време поста министър на финансите. Ценните книжа били емитирани, за да се покрият дълговете от Първата световна война, а също от Кримската кампания и от кампанията срещу Наполеон. 

Министерството на финансите уточни, че на 1 февруари ще бъдат изплатени 218 милиона британски лири. 

Коментари: 0