Великобритания ще участва в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Обединеното кралство е първата европейска държава, която кандидатства в инициираната от Китай организация

Великобритания ще участва в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции
220 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Великобритания стана първата от западните икономики, която кандидатства за членство в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ). Банката е създадена под егидата на Китай с идеята да финансира азиатските транспортни, енергийни и инфраструктурни проекти. Въпреки това, САЩ повдигна въпроси за ангажимента на банката спрямо международните стандарти за управление.

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че това е „уникална възможност за Обединеното кралство и Азиаско-Тихоокеанския регион, която ще им позволи да растат и да се развиват заедно, като инвестират в съвместни проекти“, съобщава BBC.

Официалната церемония по откриването на AIIB се състоя през октомври м. г. Организацията бе основана от Китай и още 20 азиатски страни. Основната цел на АБИИ е да отговори на разклащащото се в последните години господстващо положение на западните финансови институции. Пекин обяви плановете си за създаване на банка за финансиране на инфраструктурни проекти още през 2013 г., като предложи на редица държави да се присъединят към нея.

Интерес към проекта първоначално показаха както някои европейски страни, така и Австралия, Япония, Индонезия и Южна Корея. Въпреки това, до голяма степен под натиск от страна на САЩ, нито една от тези държави все още не е станала член на АБИИ, въпреки че някои от тях планират да се присъединят към структурата по-късно.

В началния си етап азиатската банка възнамерява да се съсредоточи върху установяване на засилена търговия между Азия и Европа. Сред проектите, за които е предвидено финансиране, попада и изграждането на директна железопътна връзка между Китай и Багдад.

Ходът на Лондон срещна очаквано неодобрение от страна на САЩ. Говорител на Съвета по националната сигурност към Белия дом заяви, че във Вашингтон имат притеснения за това дали азиатската банка ще прилага достатъчно високи стандарти за управление, опазване на околната среда и социални гаранции. "Важно е да се отбележи, че страните, които в бъдеще стават членове на АБИИ, ще отговарят за стандартите, приети в Учредителния договор и тяхното изпълнение", заяви говорителят.

"Това е суверенно решение на Великобритания. Ние се надяваме и очакваме, че Великобритания ще използва гласа си и ще настоява за приемането на високи стандарти", завърши говорителят, цитиран от Ройтерс.

Коментари: 0