Intel оряза прогнозите си с близо $1 млрд.

По-малко компании от очакваното подменят техниката си, след като Microsoft спря поддръжката на някои стари версии Windows

Intel оряза прогнозите си с близо $1 млрд.
148 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Intel оряза с близо 1 млрд. долара своята прогноза за продажбите през първото тримесечие, пише Reuters. Основен мотив за корекцията е наблюдаваното при дребния бизнес отлагане в  подобряването на компютърната техника.

Производителят залагаше на продажби за периода от 13,7 млрд. долара +/- 500 млн., а прогнозата е снижена с около 7% - до 12,8 млрд. +/- 300 млн.  

Компанията очакваше повече потребители на стари версии на Windows да подменят оборудването си, след като Microsoft спря да поддържа по-стари версии на операционната си система. В тази връзка бяха предвиждани и значително по-високи продажби на хардуерни компоненти. Производителят отчита и затруднената глобална макроикономическа обстановка, особено в Европа, както и скъпия долар, който ограничава външното търсене.

„Макроикономическата среда не е достатъчно стабилна за потребителите, особено от по-малките компании, за да обновяват техниката си с обичайната честота”, коментира пред агенцията Суджи де Силва, анализатор в Topeka Capital Markets.

По оценки на BlueFin Research Partners, около 75-76 млн. персонални компютри ще бъдат доставени по цял свят от януари до март. Това представлява спад от 9% на тримесечна база. Intel е глобален лидер в производството на процесори за персонални компютри, но тенденцията на залез в сегмента предпоставя сериозно предизвикателство за перспективите пред компанията. В същото компанията изостава сериозно от конкуренти като Qualcomm в бизнеса с компоненти за мобилни устройства.

Дългогодишното партньорство между Microsoft и Intel (“Wintel”), донесло в миналото изключителни печалби на двете компании, днес се опитва да измести фокуса си върху устроства тип „2 в 1”, комбиниращи лаптоп и таблет.

Пазарът понесе тежко новината и акциите на Intel се сринаха с близо 5% в края на вчерашната търговия до 30,77 долара. За последната година пазарната капитализация на корпорацията нараства с над 29% до близо 146 млрд. долара.

Коментари: 0