Великобритания влага £2 млрд. в борбата с младежката безработица

С програмата ще бъдат назначавани млади хора между 16 и 24 г., които в момента получават обезщетения за безработица

Великобритания влага £2 млрд. в борбата с младежката безработица

Снимка: БТА

5952 ~ 2 мин. четене

Британският финансов министър Риши Сунак обявява програма за 2 млрд. паунда за изплащане на заплатите на над 200 хил. млади работници, докато се опитва да извади икономиката на Острова от най-дълбокия спад за последните 40 г.

Тази програма ще бъде на централно място в правителствения триточков план за защита, подкрепа и създаване на работни места, се казва в изявление на Министерството на финансите. Тези мерки бяха отчетени от Министерството на финансите като най-големия пакет за справяне с безработицата сред младите хора от десетилетия. Съгласно така наречената схема Kickstart, правителството ще изплаща заплатите на млади хора между 16 до 24 г., които в момента кандидатстват за помощи за безработица, срещу шестмесечни назначения. Държавата ще плаща на работниците националната минимална  заплата, като работодателите ще могат да доплащат.

Програмата ще бъде отворена за кандидатстване през следващия месец, като първите назначения започват през есента, съобщават от Министерството на финансите. Програмата ще върви до декември 2021 г. с възможност за удължаване.

„Младите хора носят основната тежест на повечето икономически кризи, но този път са изложени на особен риск, защото работят в сектори, несъразмерно засегнати от пандемията. Знаем също, че младежката безработица има дългосрочно въздействие върху работните места и заплатите и не искаме това да се случи с младото поколение“, заяви Сунак.

Financial Times съобщава, че Великобритания обмисля и временно намаляване на ДДС, за да засили хотелиерството и ресторантьорството или въвеждането на ваучери за потребителите. Финансовото министерство обаче все още не коментира темите.

Само през изминалата седмица финансовото министерство очерта програми за 4 млрд. паунда за насърчаване на умения, работни места и енергийна ефективност. 75% от сумата е предназначена за подобряване на енергийната ефективност на домовете и обществените сгради, които биха подкрепили повече от 100 хил. работни места.

В допълнение премиерът Борис Джонсън е осигурил 5 млрд. паунда за инфраструктурни разходи за училища, болници и пътища, обещавайки Великобритания да „строи“, за да излезе от кризата. Правителството също така очерта спасителен старт от 1.6 млрд. паунда по-рано тази седмица, за да помогне на борбата с театрите и музикалните заведения, които все още не могат да бъдат отворени.

Междувременно исканията за обезщетения при безработица са повече от удвоени от началото на кризата до почти три милиона, а икономистите казват, че равнището на безработица може да достигне двойни цифри от 3.9% в момента. Тези прогнози информират и решенията на Сунак.

Британската икономика се сви с 25% през март и април и има лимит за възстановяване за най-засегнатите сектори. Три седмици след края на блокадата в по-голямата част от Обединеното кралство, броят на потребителите, които посещават търговците на дребно, все още е с близо 50% надолу на годишна база.

Освен с коронакризата, Сунак също трябва да се изправи срещу евентуален шок от Brexit в края на тази година, тъй като Лондон и Брюксел продължават да се заплитат за търговска сделка.Подкрепи Economic.bg