Венецуела гони колумбийските дипломати

Освен това се изостри ретироката между Каракас и Вашингтон

Венецуела гони колумбийските дипломати

Снимка: БТА

852 ~ 1 мин. четене
В рамките на денонощие дипломатите и консулските представители на Колумбия трябва да напуснат Венецуела. Това гласи изявление на венецуелското външно министерство, пише американската телевизия CNN. Още вчера Каракас прекъсна дипломатическите и политическите си отношения с Богота.

Венецуелският президент Николас Мадуро отрече в страната му да има хуманитарна криза и обвини САЩ, че с опитите си да доставят хуманитарна помощ всъщност искат да организират преврат срещу него. Според венецуелското външно министерство пък властите във САЩ и Колумбия са организирали  „пропагандно шоу“ на границата с Венецуела, като така са нарушили правилата на ООН и са поставили в опасност мира в страната и региона.

„Търпението ми се изчерпа. Не мога да продължа да толерирам тази агресия срещу Венецуела, която бива изразявана от колумбийското правителство“, заяви Мадуро и отправи заплаха към САЩ: „Ако империята се осмели да нападне, тя ще бъде посрещната от силата а венецуелските въоръжени сили“.

Влошаването на отношенията между двете държави се дължи на ситуацията около доставката на американска хуманитарна помощ от Колумбия към Венецуела. Опозицията настоява хуманитарната помощ да бъде допусната в страната, но президентът Николас Мадуро категорично отказа да я приеме. Каракас дори разположи войски до границата, за да предотврати преминаването на камиони.

Американският държавен секретар Майк Помпео разкритикува Мадуро, наричайки го „болен тиранин“ и добавяйки: „САЩ ще предприемат действия срещу тези, които се противопоставят на мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела. Сега е моментът да подкрепим нуждите на отчаяните венецуелски граждани“.
Подкрепи Economic.bg