Венецуела маха три нули от националната си валута

Деноминацията ще влезе в сила от началото на юни

Венецуела маха три нули от националната си валута
1208 ~ 1 мин. четене
Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза, че премахва три нули от националната валута, за да се справи с тежката инфлация, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Мярката ще влезе в сила в началото на юни, заяви Мадуро по държавната телевизия. 

Венецуела страда от хиперинфлация и тежка икономическа криза. В страната има недостиг на хранителни продукти и лекарства.

Обявената деноминация илюстрира сриването на боливара, който падна 99,99% спрямо американския долар на черния пазар, откакто Мадуро дойде на власт през април 2013 г.

Президентът, който се бори за преизбиране тази година, обаче представи мярката като положително развитие, имащо за цел да защити Венецуела от валутните спекуланти и ръководената от САЩ "икономическа война" срещу страната.

Критиците смятат, че валутната мярка не е панацея за икономическия хаос във Венецуела, а просто психологическа философия, за да накарат венецуелците да забравят степента на хиперинфлация, коментира Ройтерс.

Докато ходът на президента звучи като валутна преоценка, икономистите смятат, че това е повторна девалвация или ре-девалвация на валутата, тъй като страната не променя стойността на официалния валутен курс.

Венецуелците няма да се налага да обръщат валутата в портфейлите си, но цялата нова валута, която ще се печата, ще бъде в нови купюри, на стойност с три нули по-малко.

Агенцията припомня, че Венецуела направи подобна деноминация на валутата си преди 10 години.

По данни на опозицията в страната, за 12-те месеца до февруари т.г. цените на стоките във Венецуела са нараснали с 6147%.
Подкрепи Economic.bg