Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има

Тя ще се състои в понеделник, както е планирано

Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има

Снимка: БТА

1436 ~ 2 мин. четене
Срещата на върха между Европейския съюз и Турция ще се състои в понеделник, 26 март, във Варна. Това е решено след заседанието на Европейския съвет късно снощи в Брюксел.

Срещата беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежение между двете страни и Анкара и задържането на двама гръцки войници от турските власти.

Европейският съвет обаче не е възразил срещу свикването й, съобщиха за БТА дипломатически източници.

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща, ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата, в зависимост от развитието на отношенията с Анкара. В срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той. Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина. Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова. Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.
Подкрепи Economic.bg