Венецуела скочи срещу САЩ и ЕС

В Каракас са гневни заради намеса във вътрешната им политика

Венецуела скочи срещу САЩ и ЕС

Венецуела реагира гневно на резолюция, приета от Европейския парламент, която обвини латиноамериканската държава в преследване на опозицията. Според тях Европа се опитва да отклони вниманието от собствените си финансови неуредици и да се намеси във вътрешната политика на страната, съобщава онлайн изданието eubusiness.com.

Депутатите от Европейския парламент в Страсбург приеха предложение миналата седмица, с което призовават венецуелската власт да оттегли заповедите за арест на политици от опозицията, да се разоръжи и постепенно да намали влиянието на проправителствените организации в страната.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини също взе позиция по темата, като изяви безпокойството си от арестите на опозиционни лидери и студенти във Венецуела.

В свое изявление от неделя министерството на външните работи на Венецуела определи резолюцията на Европейския парламент като дълбоко неуважение и груба намеса в политическия живот на страната: „Тревожно е, че Европейският парламент, както и Могерини се опитва да отклонява вниманието от сериозната икономическа криза, засягаща страните членки на ЕС. Тя е причинена от социални съкращения и последвалата структурна бедност, която понесоха гражданите им. Сега те фокусират усилията си върху дискредитирането на Боливарската революция, се казва в отчета на министерството.

В тази връзка президентът на САЩ Барак Обама подписа закон миналата седмица, позволяващ санкции срещу висши венецуелски служители, обвинени в нарушаване на правата на протестиращи по време на антиправителствените демонстрации, които разтърсиха страната по-рано тази година.

Венецуелското правителство реагира гневно на решението и заяви, че САЩ се стремят да свалят Николас Мадуро Морос от президентския пост на Венецуела.

Коментари: 0