S&P понижи прогнозата си за Shell, Total и BP

Eвропейските гиганти са заплашени от спада на цената на петрола

S&P понижи прогнозата си за Shell, Total и BP
Шестмесечният спад на цените на петрола сгъстява облаците над петролните гиганти BP, Royal Dutch Shell и Total. Днес агенция Standard & Poor's понижи прогнозата си за кредитния рейтинг на европейските компании до "негативна".

През последните месеци черното злато сериозно поевтиня, като цената му стигна до многогодишен минимум. Причина за това е, че предлагането значително превишава търсенето. Напоследък САЩ наводниха пазара с нефт, какъвто добиват усилено чрез хидрофракинг. Освен това на пазара се върнаха традиционно силни играчи като Ирак, Либия, Иран.

Сривът на руската рубла също се дължи до голяма степен на неочакваното поевтиняване на петрола. Бюджетът на Русия е изработен въз основата на цена от 100 долара за барел. Икономиката на страната пък зависи до голяма степен от експорта на енергоносители - природен газ и именно петрол.

В добавка, страните от ОПЕК продължават да съхраняват квотите за нефтодобив, отказвайки да намалят производството най-вече под натиска на Саудитска Арабия. Срещу намаляването на квотите се обяви и Венецуела, която е в топ 5 в света по нефтодобив.
Коментари: 0